Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke FAZ
  • 09.04.2023. 16:30

April u znaku kalemljenja - šta još raditi u masliniku?

Štete od vjetra se najprije očituju na kori stabla masline gdje su vidljive nastale rane, najčešće kod novoposađenih sadnica koje su loše pripojene sa podupornim kolcem.

Foto: Depositphotos/shimonbar.mail.ru
  • 2.420
  • 145
  • 0

April je mjesec u kojem dolazi do resanja maslina i posljednji je rok za rezidbu ukoliko se ona nije obavila u martu. Rezidba na rod, mora se vršiti od vrha krošnje ka dnu kako bi smanjili pogrešku kod stvaranja uzgojnog oblika. Njome se povećava rodnost te obnavljaju kvalitetni i duži izbojci.

"Kada rezidbom prorijedimo krošnju, dolazi do porasta rodnih izbojaka, a time im stoje na raspolaganju i veće pričuve hrane. Ukoliko intenzivno odstranimo izbojke, gubi se ravnoteža između krošnje i korijena, a time smanjujemo preduvjete za urod", pojašnjavaju iženjeri agronomije dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić, iz Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ). 

Pravilno i umjereno

Rezidba mora biti pravilna i umjerena, no kako god bilo, masline je bolje orezati nego ih ostaviti sa postojećom vegetacijom da uđu u vegetativnu sezonu. Kod ove agrotehničke mjere, bilo bi dobro savjetovati se kod stručnih osoba kako bi je izvršili pravilno. 

"Neke sorte su izrazito bujnije od drugi, pa recimo tako sorta Leccino traži više pristupa pri formiranju krošnje kao i same rezidbe na rod za razliku od drugih, poput Istarske bjelice", navode iz FAZ-a.

Kako mladi agronomi Stjepan i Toni grmolike masline pretvaraju u polikonične vaze?

Folijarna prihrana se u ovom mjesecu obavlja na bazi elemenata bora i cinka sa preporučenim dozama. Također, prihrana sa plitkom obradom tla u ovom periodu se obavlja azotnim gnojivima. Bilo dobro provesti je prije najave padavina. Prilikom plitke obrade tla odstranjuju se korovi, no ako je njihova prisutnost značajna preporučuje se primjena različiti herbicida sa postojećom preporukom pojedinog proizvođača.

Zaštita se obavlja mineralnim uljima u kombinaciji ili odvojeno sa preparatima (Foto: Vedran Stapić)

Kako je april, kao i mart, jako vjetrovit mjesec na području Hercegovine treba obratiti pažnju na štete koje su možda nastale djelovanjem vjetra. One se najprije očituje na kori stabla masline gdje su vidljive nastale rane, koje su najčešće kod novoposađenih sadnica koje su loše pripojene sa podupornim kolcem.

"Kod ovog pregleda je također preporučljivo da se u prohodu obradi i pažnja na pojavu potkornjaka, Phloeotribus scarabeoides, koji radi štete na mladim izbojima, a obitava u račvama maslina. Njegov let traje od konca februara do konca maja", navode stručnjaci, dodavši da se zaštita pesticidima obavlja prije kretanja vegetacije.

Mamci za potkornjake

U ovom periodu se rade i mamci za potkornjake u obliku snopića grana kao i mehaničke prepreke oko debla stabala za zaštitu od pipe. Pored njih, treba pratiti i pojavu maslinovog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) koji radi štete na plodovima, takvi plodovi koji poslije uđu u preradu doprinose tome da je ulje niže kvalitete, a sama njegova pojava djeluje na kvantitet uroda koji je umanje opadanjem oštećenih plodova.

"Zaštita se obavlja mineralnim uljima u kombinaciji ili odvojeno sa preparatima na bazi dimetoata, diazinona i dr. Organskog gnojiva je dovoljno primijeniti od 2 do 3 kilograma po stablu, dok umjetnog gnojiva na bazi kalcijevog amonij nitrata koji zbog udjela dolomita u svom sastavu pozitivno utječe na djelomičnu neutralizaciju kiselosti tla treba primjeniti količinom od 1 do 1,5 kg po stablu", ističu Barbarić i Prlić.

Radnja koja obilježava mjesec april je kalemljenje ili prekalemljivanje maslina. Njome možemo izmijeniti sorte u masliniku ukoliko one nisu rodne ili oštećene. Često u praksi ovom mjerom se prekalemljuje Oblica, koja ostaje podloga novoj sorti. Ovo se provodi zbog alternativne rodnosti, to jest, njene neujednačenosti kod uroda. Radnju kalemljenja bi bilo dobro prepustiti osobama sa iskustvom radi što većeg prijema kalema u masliniku. 


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španija, a slijedi na drugom mjestu Italija. Jedno stablo masline može dati... Više [+]

Tagovi

Maslina Maslinik Rezidba maslina Kalemljenje Zaštita maslina Miro Barbarić Marija Prlić FAZ


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#AgroRock2023 sve smo spremili, još da gosti stignu i startamo ujutro u 10h🤘 Za one koji ne mogu doći, pratite uživo preko YouTube kanala - https://shorturl.at/aeqxK