Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjeverna Karolina
  • 09.06.2024. 16:00

Agroklub na čuvenoj pijaci u Raliju: Krompir prodaju na komad, evo cijena voća i povrća

Provjerili smo cijene na čuvanoj pijaci. Je li voće i povrće jeftinije nego kod nas?!

Foto: Bojan Kecman
  • 127
  • 48
  • 0

Na čuvenoj pijaci "Farmers market" u Raliju, glavnom gradu Sjeverne Karoline, gdje proizvode izlažu faremeri iz Wake oblasti, najviše se prodaju voće i povrće, a promet je najveći subotom kada na hiljade kupaca dolaze u nabavku. Cijene nisu previsoke, a slično je i u tržnim centrima.

Kurs američkog dolara prema konvertibilnoj marci je takav da jedan dolar vrijedi 1,80 KM. Mi smo našu posjetu ovoj državi iskoristili i da zavirimo u cijene. 

Najviše se prodaju jagode i borovnice

Amerikanci težinu izražavaju u librama ili poundsima. Tako je i na pijaci u Raliju gdje se, u ovo doba godine, mogu pronaći razne vrste voća i povrća. Voće se prodaje u većim ili manjim posudama, odnosno bucketsima ili basketima, pa tako jagoda, sorta Čendler, ide po cijeni od 20 dolara (36 KM) po jednom bucketsu, što je otprilike tri kilograma. Kilogram jagoda i breskvi je šest dolara (oko 11 KM), za koliko se najčešće prodaje i pola kilograma borovnica. 

Omiljeno mjesto lokalaca za nabavku

Kilogram jagoda i breskvi je šest dolara (oko 11 KM), za koliko se najčešće prodaje i pola kilograma borovnica. 

Što se tiče povrća, paradajz se kreće od tri do četiri dolara za libru, a libra je 0,45 kilograma. Libra šerija, dakle 0,9 kilograma, takođe je šest dolara. Slatki krompir, batat, 20 libri, odnosno, devet kilograma je 20 dolara ili 36 maraka, a kod nas bi, prema najčešćim cijenama, devet kilograma koštalo minimalno 45, a maksimalno 63 marke, ako se prodaje kao organski.

Agroklub u Sjevernoj Karolini: Kako žive njihovi proizvođači zdrave hrane?

Dva i po dolara (4,5 KM) koštaju žute tikvice, ista cijena je i za zelene. Krastavci su tri, a kupus dva dolara, po libri.

Više cijene u tržnim centrima

U tržnim centrima cijene su nešto više ali, opet, uglavnom povoljne za potrošače. Kesica od pet do šest paradajza je samo 1,49 dolara (2,70 KM), a za 1,2 kilograma krompira cijena je četiri dolara (7 KM). Pojedinačni krompir je 99 centi (1,80 KM). Veća glavica crvenog luka je 1,29 dolara, po komadu (2,30 KM).

Uglavnom povoljne cijene za potrošače

Banane, po komadu su 0,35 centi (0,60 KM). Za mandarine, cijena je oko 4,30 dolara (7,70 KM) za tri libre, odnosno, 1,35 kilograma. Mini lubenice, po komadu, su 3,49 dolara (6,27 KM). Pola kilograma trešanja je oko 5,40 dolara (9,70 KM), 250 grama kupina i malina su oko 5,60 (10 KM), odnosno pet dolara, a borovnica se kreće od 4,40 do 5,50 dolara, za 250 grama.

Cijene organskih proizvoda su više, što je i normalno za očekivati. Organske kajsije 5,50 dolara za jednu libru, odnosno, pola kilograma, dok su organske narandže oko 6,30 dolara za tri libre ili 1.3 kilograma. 


Fotoprilog


Tagovi

Rali Farmers Market Sjeverna Karolina Libra Pounds Cijene voća Cijene povrća


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.