Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Amanda Zephyr
  • 31.05.2024. 10:30

Agroklub u Sjevernoj Karolini: Kako žive njihovi proizvođači zdrave hrane?

Ma nema gdje ne stižu naši reporteri kako bi vam donijeli dobre priče, ali prije sve - korisne savjete.

Foto: Bojan Kecman
  • 144
  • 27
  • 0

Dosadilo im je da kupuju konvencionalnu, tretiranu i genetski modifikovanu hranu, pa su iznajmili 1,6 hektara zemlje, na 30 minuta vožnje od Raleigha, glavnog grada Sjeverne Karoline. Tako je, otprilike, svoju priču započela Amanda Zephyr iz okruga Ajpeks, koja je prije tri godine, zajedno sa suprugom, počela da se bavi uzgojem zdrave hrane.

Ova američka država poznata je po poljoprivredi, odnosno, uzgoju skoro svih vrsta voća i povrća, osim citrusa, kao i po proizvodnji duvana i stočarskoj proizvodnji. Država je, što se tiče klime, na sredini i to između hladnije, u državama sjevernije i vlažnije, u državama južno od Karoline.

Zemlja je bila lošeg kvaliteta

Amanda je jedna od mnogih koja se počela baviti proizvodnjom zdrave hrane koja postaje sve više popularna, ne samo u Sjevernoj Karolini, već i ostalim državama. Njena porodica nije bila u mogućnosti da kupi zemlju, a pošto su cijene od 800.000 dolara pa naviše za jedan hektar, zato je iznajmila je 1,6 hektara, na kojima proizvodi hranu za svoju porodicu, ali i tržište.

Tri godine oporavljali zemljište, priča nam Amanda

"Pošto živimo u Raleighu, cilj nam je bio da nađemo zemlju koja je maksimalno 30 minuta vožnje od grada. I uspjeli smo u tome. Na ovoj parceli, koju smo iznajmili na desetak godina, u početku je zemljište bilo izuzetno lošeg kvaliteta, jer se uzgajao duvan. Evo, nakon tri godine, uspjeli smo da ga oporavimo i uzgajamo dosta vrsta povrća. Najviše uzgajamo paradajz, krompir, dinju, lubenicu, kupusnjače, krastavac, luk, paprike, pasulj. Morali smo da ogradimo neke parcele jer nas stalno posjećuju jeleni", kaže Amanda.

Pripremaju se za organsku sertifikaciju

Od Univerziteta Sjeverna Karolina, dobijaju subvenciju za povrtarske kulture koje uzgajaju, a cilj im je da postanu i organski proizvođači, iako i sada ne koriste pesticide i herbicide.

"Ne dobijamo podsticaje od države već univerziteta, a da bi postali organski proizvođači, moramo da izdvojimo dosta novca za sertifikat. Trenutno, nismo u mogućnosti, ali za godinu, dvije, mislim da ćemo uspjeti jer smo sad na nuli", kaže naša domaćica navodeći da su mnogo novca uložili u pripremu zemljišta i njegovo ponovno vraćanje u funkciju.

Koriste karton i vreće od kafe

Sada ne obrađuju zemljište, koriste pileći stajnjak, kompost od gljiva, tečni malč od riba, kao i borove iglice i šumsku stelju oko borova.

"Ove godine krompir nam je izuzetan, a oko njega je malč od borovih iglica. Takođe koristimo karton i vreće od kafe koje stavljamo između redova i oko biljaka", pojašnjava Amanda.

Najviše koriste kaolinsku glinu

Što se tiče zaštite koristi se bakar, korisne bakterije kao što je Bacillus thuringiensis, dijatomejska zemlja i posebno kaolinska glina koja je osnov u borbi protiv štetočina. Svoje proizvode plasiraju na veliku farmersku pijacu, Duke univerzitet i jednom sedmično, na auto putu, imaju svoj štand.

Amanda napominje da se nikada nije pokajala što je krenula s ovom proizvodnjom jer je upoznala mnogo farmera koji se bave istim poslom, kao i da svaki dan može da nauči nešto novo što joj može pomoći da poveća i poboljša svoju proizvodnju.


Fotoprilog


Tagovi

Amanda Zephyr Raleigh Sjeverna karolina Kaolinska glina Dijatomejska zemlja Borove iglice Malč od riba


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.