Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organsko vino
  • 30.08.2020. 09:10

Vinograd na organski način daje vino sa velikim mogućnostima

Da bi vino bilo organsko, potrebno je prije svega vinograd raditi po principima organske proizvodnje. Ne prska se hemijskim sredstvima, nema herbicida niti pesticida. Samo se koriste prirodna sredstva poput čaja od koprive, plavog kamena i sumpora.

Foto: Jelena Lukić
  • 203
  • 193
  • 0

Advokat po profesiji, a vinar u duši, Mladen Vujić iz Stalaća (susjedna Srbija, op. ur.) riješio je nastaviti dugu porodičnu tradiciju proizvodnje vina i to organskog. Na porodičnom imanju, na šest hektara podigao je 2014. godine vinograd, a prošle godine registrovao Vinariju "MV". Podneblje je odlično za uzgoj kvalitetnog grožđa, ali i zemljište.

"Na šest hektara imam zasađene pretežno autohtone sorte prokupac i tamjanika. Kompletna proizvodnja je certifikovana. Da bi vino bilo organsko, potrebno je prije svega vinograd raditi po principima ove proizvodnje. Ne prska se hemijskim sredstvima, nema herbicida niti pesticida. Samo se koriste prirodna sredstva poput čaja od koprive, plavog kamena i sumpora. Kod ove proizvodnje najvažnija je preventiva i način na koji će se loza obrađivati", kaže Vujić i dodaje da rade više ručno, od provjetravanja do suzbijanje bolesti u startu.

Prorjeđivanje tek formiranih grozdova

Naš sagovornik navodi da se trudi dobiti oko kilogram grožđa po čokotu da bi bilo boljeg kvaliteta.

"Mi idemo za kvalitetom, a ne kvantitetom. U tom cilju obavlja se prorjeđivanje tek formiranih grozdova. Tako se manje opterećuje čokot i dolazi do boljeg provjetravanja i prosunčavanja. U našim vinogradima više se radi fizički, potrebno je tu prisustvo. Radimo uglavnom supruga i ja, a pomažu i djeca. Kada smo u vinogradu iskoristimo priliku i da se družimo, pričamo, dogovaramo se za dalje. Svi radimo u zasadu, a poslije toga i u podrumu."

Odležavanje minimum 18 mjeseci

Vujić je porodični podrum vina star 150 godina naslijedio od svog dede Paje, kako su ga zvali u tom kraju.

"Zidovi tog podruma su od kamena debljine pola metra, tu nema maltera, skroz je ukopan u zemlju. Tu je temperatura zimi pet stepeni, a ljeti ne prelazi 14. To je važno zbog duge i usporene maceracije i fermentacije jer, kod mene, vina leže minimum 18 mjeseci u buradima, bilo da je to stari hrast, bagrem ili trešnja. Grožđe koje dođe iz vinograda dođe sa svojim kvascima i ono izvrši spontanu fermentaciju, bez enzima. Mi smo tu samo da ga usmjeravamo i kanališemo, znači minimalno intervenišemo", kazao je ovaj proizvođač.

Dionis - mala revolucija i novi adut za dobro crveno eko vino

Kapacitet vinarije je 5.000 litara godišnje, ali je u planu da se ide i do 15.000 litara. U ovoj vinariji proizvodnja je po starim porodičnim recepturama.

"Deda Paja se bavio vinogradarstvom između dva rata. Imao je oko dva hektara vinograda, podrum i prodaju vina. Sjećam se kao dijete da sam gledao kako deda i moj otac beru grožđe i prave vino. Ova organska proizvodnja je zapravo naša tradicionalna proizvodnja. Za njihovo vrijeme se tako radilo, prirodno, a kada je 70-ih godina prošlog vijeka ušla industrija u vinograde, kada je počelo da se radi sa hemijom, sve se promijenilo."  

Grad tukao tri puta

Ove godine rod će biti smanjen za oko 50 odsto zbog loših vremenskih prilika.

Jak grad uništio između 600 i 800 hektara vinograda

"Zasade je uhvatio grad u tri maha, nanio je štetu pa će rod biti smanjen za 50 odsto. Zatim smo imali dugotrajne i jake kiše što je dodatno doprinjelo da rod ne bude kako treba. Nadam se da će bar septembar biti sunčaniji kako bi se izvukli plodovi. Šardone stiže krajem avgusta i početkom septembra i jako je osjetljiv. On je sa druge strane brda i tu nije bilo oštećenja od grada, ali vegetacija kasni od 10 do 15 dana", navodi Vujić.

Nije opterećen tržištem

Organski proizvođači u regionu odnedavno su se počeli udruživati, dogovarati, izlažu zajedno i nalaze tržišta. Trenutno je najbolji plasman u Njemačku i Italiju.

"Nisam opterećen tržištem. Dobar proizvod će naći put do kupca. Mada je sada zbog korone i vanrednog stanja sve usporeno kada je riječ o plasmanu vina", kaže ovaj vinar.

Širenje vinogradarske proizvodnje u Posavini

Proizvođač iz Stalaća ljubav prema vinima gaji odavno.

"Ja sam sa proizvodnjom vina počeo iz hobija ali se 'otelo kontroli'. Blizu mi je penzija pa ću se sigurno još ozbiljnije baviti vinarstvom. I supruga i ja smo njegovi ljubitelji, dosta se družimo sa vinskim svijetom. I djeca pokazuju interesovanje, ali za sada imaju neke svoje obaveze. Vidjećemo!"

Naš sagovornik na kraju poručuje da je perspektiva organskih vina velika. Iako se uglavnom izvoze u zemlje Evropske unije i Amerike, sve više mjesta dobijaju i na domaćem tržištu.


Tagovi

Vinograd Organsko vino Organska proizvodnja Plasman Vinarija Podrum star 150 godina Domaće tržište


Autorica

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspješne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]