Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba vinograda
  • 29.01.2025. 07:30

U nekim vinogradima rezidba već počela, evo o čemu treba voditi računa

Primjenjuje se kratka, duga ili mješovita rezidba, ovisno o biološkim karakteristikama uzgojenih sorti, uzgojnom obliku i potrebnom stupnju opterećenja mladara, pojašnjava savjetodavac Igor Tomašević iz PSSRS

U nekim vinogradima rezidba već počela, evo o čemu treba voditi računa
Foto: Shutterstock/Andrey Muravin
  • 127
  • 32
  • 0

U decembru je, zbog povoljnih klimatskih uslova, u trebinjskim vinogradima počela rezidba vinove loze, piše savjetodavac Igor Tomašević iz PSSRS.

"Ona se inače obavlja u januaru i februraru, a tradicionalno rezidba vinove loze počinje na dan Svetog Tripuna, zaštitnika vinara i vinogradara", poručio je.

Pojašnjava da, što se tiče vremena provedbe ove vrlo važne ampelotehničke mjere, znanost i struka kažu da rana i kasna rezidba daju najveće prinose, ali nešto lošiju kvalitetu grožđa, a ona koja se provodi u januaru i februaru daje optimalne prinose i dobar kvalitet grožđa, ali sve to zavisi o mnogim drugim faktorima.

O čemu voditi računa

"Nije dovoljno poznavati samo tehniku ​​rezidbe, potrebno je dobro poznavati agrobiološka i tehnološka svojstva pojedinih sorti, zatim klimatske uslove i svojstva tla, svojstva podloge s obzirom na bujnost, potrebno je znati sistem uzgoja itd.", ističe Tomašević i dodaje da se primjenjuje kratka, duga ili mješovita rezidba, ovisno o biološkim karakteristikama uzgojenih sorti, uzgojnom obliku i potrebnom stupnju opterećenja mladara.

Šta treba znati za pravilno projektovanje prinosa grožđa?

Najvažniji za rezidbu su, kaže, jednogodišnji zreli izboji jer se na njima nalaze zimski pupovi kao glavni nosioci rodnosti. Treba znati koliko pupova ili okaca ostaviti koji će donijeti mladice i na njima grozdove, ali ako je nešto propušteno u rezidbi kao što je npr. ostalo nedovoljno pupova ili previše pupova bit će potrebna zelena rezidba ili plijevljenje u vegetaciji čime se može ispraviti propušteno.

Ukloniti biljne ostatke

"Nakon rezidbe, orezane trsove i biljne ostatke obavezno je izvaditi iz vinograda i spaliti jer su to zimovališta niza gljivičnih bolesti; crne pjegavosti, pepelnice i sive plijesni, te na taj način smanjujemo zarazni potencijal unutar vinograda", savjetuje te napominje da je u ovom razdoblju također u toku gnojidba primjenom mineralnih đubriva, u količini i udjelu NPK koji su u skladu sa propisanim preporukama nakon analize tla.

Nakon završene rezidbe, gnojidbe, odvoza i spaljivanja orezanih trsova iz vinograda poručuje da je potrebno izvršiti zimsko prskanje ili kupanje trsova, koje se vrši pripravcima na bazi bakra ili bordoške juhe.

Naime, mnoge bolesti i štetočine prezimljuju na svim organima vinove loze te nije teško zaključiti da preventivnu zaštitu treba započeti provoditi već u fenofazi mirovanja do početka kretanja vegetacije. Bakreni pripravci mogu se koristiti sami ili u kombinaciji sa pripravcima na bazi mineralnih ulja, za suzbijanje prezimljujućih oblika štetnih insekata, zaključuje Tomašević.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Vinograd Rezidba Biljni ostaci Zimsko prskanje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.