Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crna pjegavost
  • 15.03.2024. 16:30

Tretirajte lozu sada, jer poslije može biti kasno!

Na mikrolokalitetima gdje se vinova loza nalazi u fazi bubrenja pupova ili stadiju razvoja vunastog pupa poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu.

Foto: Maja Celing Celić
  • 113
  • 12
  • 0

Nakon završene rezidbe vinove loze u narednim danima potrebno je izvršiti tretiranje tokom mirovanja vegetacije. Posljednjih godina, kako navode iz Federalnog agromediteranskog zavoda, u hercegovačkim vinogradima sve češće je prisutna bolest crna pjegavostPhomopsis viticola.

Vizualnim pregledom orezane rozgve moguće je uočiti simptome ove bolesti, koja se prepoznaje po izbijeljeloj rozgvi sivkasto srebrnkaste boje na kojoj se nalaze crne tačkice. 

Na mikrolokalitetima gdje se vinova loza nalazi u fazi bubrenja pupova ili stadiju razvoja vunastog pupa poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka na osnovi bakra registriranim za ovu namjenu (Nordox 75 WG, Cuprablau Z 35 WG i sl.)

Kako se riješiti crne pjegavosti vinove loze?

Za ovu bolest kažu da je bolest današnjeg načina uzgoja, bolest visokog standarda, što znači da je prisutna u dobro njegovanim i uhranjenim vinogradima. Kad je prisutna, lako se širi kišom i kukcima. Rano u proljeće u fazi pupanja sa zaražene rozgve zaraza se širi sporama (piknidama), a napad traje sve do juna. Može uzrokovati gubitke od 10 do 15 posto u smanjenju prinosa pa do krčenja kompletnih jače inficiranih čokota.


Tagovi

Crna pjegavost Phomopsis viticola Preventivna zaštita Zaštita vinograda Zaštita loze Bakarni preparati


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.