• Berba grožđa
  • 15.08.2020. 11:30
  • Trebinje

Trebinjski vinari zadovoljni - rod grožđa bit će veći nego lani

U trebinjskim vinogradima grožđe polako sazrijeva. Za očekivati je da berba krene za 20 do 25 dana, a vinogradari su u globalu zadovoljni ovogodišnjim rodom.

Foto: Arhiva Ranka Petijevića
  • 128
  • 64
  • 0

Ovogodišnji rod biće na nivou prosjeka, kažu u trebinjskom "Agrofinu". Kada se pravi komparacija sa prethodnim periodom, to je više u odnosu na prethodnu godinu, a manje u odnosu na 2018, koja je bila izuzetna. Očekuju otprilike oko hiljadu tona grožđa.

"Što se tiče kvaliteta, za sada ne možemo reći pouzdano, jer je još rano. Berba malo kasni i počeće otprilike kad i prethodne godine. U junu smo imali nestabilno vrijeme, neke oscilacije temperatura tako da je malo kasnilo cvjetanje, samim tim i ostale faze. Nadam se da će berba da počne za nekih 20 do 25 dana. Nema razloga da ne bude dobar kvalitet s obzirom na to da imamo dosta sunčanih dana, zadnjih mjesec i po imali smo i sušu, sazrijevanje uveliko ide i završava se", kaže Branko Anđelić, agronom u AD "Agrofin".

Ovo preduzeće gazduje najvećim vinogorjem u Republici Srpskoj. Rezervacija potrebnih količina i sorti je počela. Cijene još nisu definisane, ali će biti slične kao i prethodnih godina.

Zarada ovisi o sorti i sposobnosti berača

"Tradicionalno naši vlasnici su najveći kupci, tu su i nekoliko trebinjskih vinara, te vinari iz zapadne Hercegovine. Dosta je i privatnih lica, ljudi koji kupuju grožđe i za sebe prave vino. Neki ljudi iz Zapadne Hercegovine su se već javili. Prošle godine smo imali dosta izvoza u Crnu Goru, a sad pitanje je kakva će biti situacija ove godine zbog korona virusa", kaže Anđelić.

Francuska za ovu godinu prognozira veću proizvodnju vina

U toku je i prijava zainteresovanih građana za berbu grožđa. Dobrim dijelom se oslanjaju i na stalne sezonske radnike.

"To je normiran rad u zavisnosti od toga koje grožđe se bere. Cijena ide po gajbi, a u gajbu otprilike stane od 10, 11 do 14 kg u zavisnostoi od toga koja sorta se bere. Vranac i smederevka su krupniji i teži, dok su kaberne i merlo sitniji pa i lakši. Cijena gajbe se kreće od 60 do 80, 90 feninga. Mimo toga svaki berač  dobija dnevno na to 5 KM kao topli obrok. Koliko će berač zaraditi zavisi i od toga da li ima iskustva u branju. Neko zaradi 30 KM, neko 50 ili 60. Sve zavisi od sorte koja se bere, ali i sposobnosti berača", objašnjava naš sagovornik.

Uloženo dosta posla da bi se očuvao vinograd

Zadovoljan je vinogradom i Ranko Petijević. Posla je bilo dosta, kaže, no sve je obavljeno, a grožđe polako sazrijeva.

Zašto je važno optrgavanje listova u rodnom vinogradu?

"Ja sam zadovoljan, ova godina je bila poteška za sačuvati vinograd, ali uz dodatnu zaštitu, koju sam završio ima 15 dana,  grožđe je počelo da sazrijeva i ide sve po planu. Što se mene tiče, ja rezidbom i plijevidbom planiram kakav ce biti rod pa me jedino može iznenaditi neko nevrijeme ili rani mrazevi. To može da poremti kvalitet i količinu grožđa, a što se tiče mene, stanje je slično prošlogodišnjem", ističe Petijević.

Rodom, ali i kvalitetom zadovoljan je i Jovo Runjevec. Računa da će berba krenuti 10 septembra, a kad je riječ o nekim sortama, možda i ranije. Ipak, ističe da će zbog toga što je prodaja stala pa značajne količine vina ostale neprodate, biti potrebno dodatno ulagati.

Imati vinograd stvar je prestiža - mešetari nekretninama prepoznali su taj trend

"Možda je što se tiče roda kod mene godina vrlo malo lošija u odnosu na prošlu, ali ono što se do sada može reći jeste da je kvalitet izuzetno dobar. Ima još vremena do berbe, ali ako ostane ovako vrijeme biće vrhunsko grožđe. Dosta smo radili, ulagali, sve mjere zaštite su provedene. Zadovoljan sam grožđem, no ipak nisam zadovoljan ovom situacijom, korona virus zaustavio je prodaju. Nismo prodali ono što smo planirali pa sad treba ponovo ulagati u bačve za novo vino. Ne smijemo dozvoliti da propadne grožđe. Vino kao vino može da stoji i bolje je kad stoji, ali teba dodatno ulagati", ističe Runjevac.


Tagovi

Berba grožđa AD "Agrofin" Vinogradarstvo Trebinje Hercegovina


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.