• Stil života
  • 09.07.2020. 18:00
  • Francuska

Imati vinograd stvar je prestiža - mešetari nekretninama prepoznali su taj trend

Unazad nekoliko godina među višom klasom popularno je biti vlasnikom vinograda što su posebno nanjušili francuski poduzetnici nekretninama.

Foto: Depositphotos/phb.cz
  • 81
  • 10
  • 0

Oduvijek je stvar prestiža imati ladanjsku kuću ili ljetnikovac, a gradili su ih još stari Egipćani, Babilonci, Perzijanci, narodi Dalekog istoka i Rimljani. Ni naša civilizacija nije iznimka pa sve češće slušamo o poznatim, imućnim osobama koje pored luksuznih stanova u svjetskim metropolama posjeduju i seosko domaćinstvo

Unazad nekoliko godina među višom klasom popularno je biti vlasnikom vinograda što su posebno "nanjušili" francuski poduzetnici koji posluju nekretninama. 

Tko kupuje francuske vinograde? 

"Pitaju nas postoji li tržište za ovo, a mi im kažemo da postoji. Ovo bi moglo promijeniti čitav vinogradarski sektor", za Decanter je rekao Michael Baynes, izvršni partner i suvlasnik Vineyards-Bordeauxa, konzultantske kuće za ulaganja u vinograde, a koja je povezana i s aukcijskom kućom Christie's. 

Najbolja domaća vina prave se u Potkozarju?

Uobičajeno imanje koje se prodaje u ovakve svrhe ima oko 3 hektara vinove loze, a kupci su većinom strastveni ljubitelji finog vina. Stalo im je do pronalaska parcele kvalitetnog terroira. Uglavnom se radi o imućnim osobama koje žele napraviti vina ograničenih edicija, tek za svoj ukus. 

Neki od kupaca su zainteresirani distribuirati udio svojih vina na odabrana mjesta i za važne događaje, ali ima i onih koji sklapaju ugovore s lokalnom vinskom zajednicom. 

Koliko košta vinogradski hobi?

Kako god, imanje od oko 7 hektara koje se trenutno nalazi na listi Vineyards-Bordeaux košta oko 1,38 miliona evra, a uključuje 3,76 hektara vinove loze za vina s kontrolisanom oznakom podrijetla. 

Veće imanje s tzv. dvorcem (fr. château), u prefekturi Bergerac, košta oko 3,2 miliona evra, obećava životni stil na visokom nivou, s ograničenim odgovornostima za rad i distribuciju vina. 

Ranko Petijević: Degustacija vina ne privlači turiste već vino sa tradicijom

Baynes kaže da se za otprilike 1,5 miliona evra može kupiti imanje koje zahtijeva različite radove na obnovi. No, ako ćete za njega izvodjiti od 2 do 3 miliona evra, pa i više, netko će to već učiniti za vas.

Potencijalni kupci kojima se snalažljivi mešetari nekretninama obraćaju su mladi parovi željni nove i potpuno drugačije karijere, stanovnici grada ili umirovljenici koji traže sporiji tempo života ili obitelji koje žele pokrenuti mali posao koji bi im donio dodatni prihod. 

Ovaj trend se ne bilježi samo u Evropi nego i SAD-u, odnosno Kaliforniji. Radi se o stilu života povezanim s rastom slow-food pokreta, čiji pripadnici znaju uživati ne samo u konzumaciji nego i u pripremi te uzgoju hrane s kojom se vino itekako sljubljuje. 


Tagovi

Hobi Vinogradarstvo Vinograd Cijena Francuska Imanje Viša klasa


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.