• Proizvodnja vina
  • 01.07.2020. 13:30

Najbolja domaća vina prave se u Potkozarju?

Pored kvalitetnih vina, posjetioci koji se zadese u ovom kraju, vole svratiti i turistički u klekovačko vinogorje gdje će uživati u prirodi, ali i kulinarskim specijalitetima.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 151
  • 65
  • 0

Područje Bosne oko Potkozarja, pored rakije, poznato je i po kvalitetnim i nagrađivanim domaćim vinima. Porodica Banjac iz sela Klekovaca, u blizini Kozarske Dubice ima posađen vinograd, već nekih 12 godina, gdje na površini od dva hektara proizvode prosječno oko 7.500 sadnica grožđa vinske sorte, odličnog kvaliteta. 

Od sorti, uzgajaju sovinjon bijeli, šardone, bijeli i crni pino, a imaju i nešto muškata, tronela, traminca i laškog rizlinga.

Rođaci otvorili vinariju na crvenom brijegu i oživljavaju legende

"Proizvedene količine zavise od toga kakva je godina. Smatra se da ako na 7.500 čokota, koliko ih mi imamo, dobijete jednu kvalitetnu bocu vina, onda proizvodite vrhunska vina. Naša proizvodnja ispunjava okvirno taj kriterij, opet u zavisnosti od rodne godine, ali ipak uspijevamo u tome", objašnjava vinar, Aleksandar Banjac.

Domaći posjetioci su najbolji

Pored kvalitetnih vina, posjetioci koji se zadese u ovom kraju, vole svratiti i turistički u klekovačko vinogorje gdje će uživati u prirodi, ali i kulinarskim specijalitetima. Na imanju Banjaca mogu degustirati vino, obići vinski podrum i uživati u prirodi, kako navodi RTRS.

Prema njegovim riječima, ljubitelji vina, na jednom mjestu mogu vidjeti vinograd odakle  dolazi grožđe od kog se pravi njihovo vino, a istovremeno tu je i vinski podrum, gdje se grožđe prerađuje, ali i sala za degustaciju. Mještani opštine Dubica su jedni od najbolji gostiju, kako kaže Aleksandar, ali svakako su im dolazili turisti iz raznih zemalja, a najviše iz Slovenije i Hrvatske. Ipak, pandemija korona virusa uticala je i na njih tako da je turističkih posjeta bilo znatno manja. 

Ranko Petijević: Degustacija vina ne privlači turiste već vino sa tradicijom

Vrijedni uzgajivači iz ove porodice proširili su proizvodnju, tako da u okviru svog imanja imaju još jedan vinograd. Gazdinstvo im je smješteno u blizini Nacionalnog parka Kozara i manastira Moštanica, a kako kažu lokalni mještani, tu se prave najbolja domaća, potkozarska vina. 


Tagovi

Proizvodnja vina Domaća vina Potkozarska vina Aleksandar Banjac Klekovačko vinogorje Vinogradi Proizvodnja grožđa Vinski podrum


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.