Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 21.06.2020. 09:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Gornja Česma

Rođaci otvorili vinariju na crvenom brijegu i oživljavaju legende

Vinograd je smješten na 360 metara nadmorske visine, a zasadi se prostiru na dva hektara površine sa preko 7.000 čokota. Kapacitet vinarije je oko 15.000 litara. Za sada u prodaji imaju dvije vrste vina kojima su imena dali po poznatim banjalučkim znamenitostima.

Foto: Facebook/Vinarija Crveni brijeg
  • 2.184
  • 1.171
  • 0

Stručna lica po profesiji, a po zadovoljstvu ljubitelji vina - moto je rođaka Nebojše Milovanovića i Bobana Kovačića iz banjalučkog prigradskog naselja, Gornja Česma, koji su od prošle godine ponosni vlasnici prve vinarije sa vinogradima na području grada Banja Luke.

Njihova vinarija "Crveni brijeg", kojoj su dali ime po zemlji na kojoj su zasadili svoje prve čokote, već je postala prepoznatljiva ne samo u ovom gradu već i šire, a o čemu svjedoči i srebrna medalja koju su njihova vina dobila na prošlogodišnjem međunarodnom ocjenjivanju vina u Beču, Austrian Wine Challenge (AWC).

Šta treba znati prije podizanja vinograda

Riječ je o jednom od najmasovnijih svjetskih vinskih nadmetanja u kojem je prošle godine učestvovalo čak 12.000 vinarija iz cijelog svijeta.

"Dobili smo srebrnu medalju, što je ogroman uspjeh za jednu malu vinariju sa ovog podneblja. To je samo dokaz da smo na dobrom putu kada je u pitanju naš zacrtani cilj - proizvodnja visokokvalitetnih vina", kaže skromno na početku razgovora za Agroklub, Nebojša Milovanović.

Prve čokote zasadio iz hobija

Iako je vinarija stara manje od godinu dana, rođaci vinograde posjeduju već duži vremenski period.

Prve čokote zasadio je Nebojša još prije više od 15 godina i to iz čistog hobija. Kaže da tada nije ni pomišljao na vinariju već je isključivo bio vođen znatiželjom i ljubavlju prema vinarstvu.

Počeli sa samo tri čokota

"Studirao sam tehnologiju i za diplomski rad sam imao temu: Fizičko-hemijska i senzorna analiza vina. Upravo nakon toga kreće moje veće interesovanje za samo vinarstvo i tehnologiju proizvodnje vina", priča Milovanović.

Dodaje da je bukvalno počeo sa tri čokota, da bi onda zasadio još 20 pa još više i tako, malo po malo, vinograd se širio.

"U jednom trenutku to više niti je bio hobi niti ozbiljna proizvodnja. Tada je i moj brat od ujaka, Boban, odlučio da i on posadi vinograd pa smo došli na ideju da zajedno radimo na tome da jednog dana imamo svoju vinariju kojoj smo dali ime Crveni brijeg po prvim čokotima posađenima na jednom brijegu gdje je zemlja crvenkaste boje", pojašnjava on.

Eksperimentalni vinograd

Kako bi procijenili koje sorte vinove loze najbolje uspijevaju, u odnosu na lokalitet i klimu našeg podneblja, odnosno od koje će se praviti vrhunsko vino, oni su još 2004. godine posadili prvi eksperimentalni vinograd sa 20 različitih vrsta vinove loze.

Sve do prošle godine vina su proizvodili čisto za vlastite potrebe, a onda su odlučili da je vrijeme da se probiju na tržište i vina predstave prvo Banjalučanima, a onda i drugim ljudima, širom Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

Kapacitet proizvodnje je oko 15.000 litara i za sada u prodaji imaju dvije vrste kojima su imena dali po poznatim banjalučkim znamenitostima - Safikada i Castell Nostro.

Duša grada u jednoj flaši

Bijelo vino "Safikada" ime je dobilo po mladoj i lijepoj Banjalučanki koja je se prema predanju ubila zbog neostvarene ljubavi.

U centru grada, odmah ispred tvrđave Kastel, nalazi se Safikadin grob koji svjedoči o gradskoj legendi vječne ljubavi (Romeo i Julija u domaćoj verziji), gdje i danas zaljubljeni parovi pale svijeće za ljubav.

Nazivi čuvenih banjalučkih znamenitosti

Safikadina priča, kao svaka legenda, ima mnogo različitih verzija. Iako postoje nedoumice oko njene smrti, ime joj je ušlo u legendu postajući simbol bezgranične ljubavi i vjernosti. I drugo vino svoj naziv nosi po još jednoj ovdašnjoj znamenutosti - tvrđavi Kastel.

"Htjeli smo da vina budu vezana za Banja Luku i imaju svoju prepoznatljivost. Crveno vino smo nazvali Castell Nostro po tvrđavi Kastel. Naime, u povelji iz 1525. godine precizno se navodi da je Banja Luka zapravo ime tvrđave koja se tada zvala Castell Nostro Bagna Luca. To je razlog zašto smo izabrali baš ovo ime za naše vino", ističe ovaj proizvođač.

Porodica i prijatelji pomažu u poslu

Njihov vinograd smješten je na 360 metara nadmorske visine u naseljima Gornja Česma i Krčmarice, a zasadi vinove loze se prostiru na dva hektara površine sa preko 7.000 čokota sorti Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Rajnski rizling, Graševina, Morava i brojni drugi.

Održavanje zasada uopšte nije lagan posao pa Nebojši i Bobanu ponekad u pomoć mora priskočiti cijela porodica i prijatelji. Kako kažu, oni su za sada i jedina radna snaga. Većina posla, ipak, je na njima koji najviše vremena i provode u vinogradu i brinu da se svi radovi obave na vrijeme.

Od rezidbe preko zaštite, zatezanja žice, obrade zemljišta pa do berbe i same proizvodnje vina - samo su neki od poslova koje tokom cijele godine odrađuju i nadgledaju, uz pomoć najbližih.

Kad se radi šta se voli, ništa nije teško

Ipak, ne žale se jer, kako kažu, bili su svjesni toga da se dobar vinograd ne može imati ako nećeš zapeti u poslu.

"Posla ima mnogo i puno toga zavisi od vremenskih prilika. Nepogode koje su zadesile voćare proteklih godina nisu zaobišle ni nas. Najveću štetu naš vinograd je pretrpio 2014. godine kada je led uništio kompletan urod te sezone. To nevrijeme se odrazilo na vinograd i u naredne dvije godine jer kada led ošteti tkivo vinove loze i napravi rane to se onda odrazi i na sljedeću sezonu. Faktički nam je trebalo dvije godine da se oporavimo od te štete", objašnjava Nebojša.

Dodaje da nakon toga nisu imali nekih većih problema zbog vremena, uprkos kasnim mrazevima i drugim nepogodama u proteklom periodu.

Iako vinarstvo nema tradiciju na ovim prostorima, vjeruju da će se u budućnosti sve više stanovništva okrenuti ovoj proizvodnji jer ocjenjuju da imamo dobar potencijal.

Dodaju da svojim primjerom pokazuju kako uz snažnu viziju i čvrstu volju ništa nije nemoguće.


Fotoprilog


Tagovi

Nebojša Milovanović Boban Kovačić Crveni brijeg Safikada Castell Nostro Vina Prvi čokoti Crveno vino Bijelo vino Vinsko nadmetanje


Autorica

Snježana Karić

Više [+]

Snježana je diplomirana novinarka, komunikologinja sa dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u medijima u BiH. Aktivna je članica Udruženja BH novinari i velika zaljubljenica u prirodu i ljekovito bilje. Uživa da fotografiše svijet oko sebe, putuje i isprobava dobra vina.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić