Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mostarski sajm
  • 18.04.2023. 16:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Syrah se udomaćio u Hercegovini, ponio titulu vinskog šampiona

Vrsni eneolozi zadovoljni su kvalitetom pristiglh vina, ali su upozorili kako ovo zadovoljstvo ne smije uspavati vinare

Foto: Vedran Stapić
  • 91
  • 13
  • 0

Uoči održavanja 24. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, komisija sastavljena od 15 vrsnih enologa iz BiH i Hrvatske, završila je tradicionlano međunarodno ocjenjivanje kvalitete vinskih uzoraka. Na takmičenje je pristiglo više od 70 uzoraka, koje je komisija ocjenjivala po ustaljenoj metodi 100 bodova, s rasponima odličja od bronze, srebra, zlata.

Ove godine, kao raritet, samo jedan od uzoraka je osvojio Veliku zlatnu plaketu koja je pripala vinu sorte koja nije autohtona. Riječ je o Syrahu, koji je postao vrlo interesantna sorta na tlu Hercegovine. Pobjednici takmičarskih grupa, kako je navedeno na stranici Mostarskog sajma, dobiveni na osnovi njihovih postignutih ocjena u protokolu kušanja i ocjenjivanja, jer su njihove ocjene nadvisile sve ostale uzorke grupa za jedan ili više postignutih bodova.

Šampion je Syrah

Syrah vrhunski, Podrumi Andrija, pobjednik je u grupi crna mirna, suha i polusuha vina i šampion Mostarskog sajma 2023. kao najbolje ocijenjeno vino. Pobjednik iz grupe bijela mirna, suha i polusuha vina je Graševina vrhunska, Iločki podrumi, dok je Vinarija Čitluk odnijela pobjede u grupama žilavke i blatine, i to za Teuta žilavka i Blatina De Broto.

Zlato za Teuta žilavku (Foto: Martina K. Antelj)

"Možemo biti jako zadovoljni s nivoom objektivne kakvoće vina. Za razliku od nekih davnih vremena kad sam počinjao voditi ovdje ocjenjivanja bio sam kritičan, tako danas, s velikim zadovoljstvom mogu i moram upućivati pohvale i reći da svi proizvođači s ovih prostora, ali i drugih zemalja odakle su uzorci pristigli, mogu biti ponosni sa svojim uradcima", kazao je prof. Bernard Kozina, s Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, ujedno i predsjednik komisije.

Što se tiče žilavke i usporedbe s vinima sa slavonskih i drugih prostora, prema ocjeni ovog stručnjaka, ona je u ravni s graševinom i nekim drugim (ne)aromatičnim sortama.

"Svi zajedno možemo biti jako zadovoljni kvalitetom vina, ali nas to zadovoljstvo ne smije uspavati", napomenuo je profesor Kozina i dodao kako to što radimo izvrsna vina treba biti poticaj da se stvari razvijaju naprijed, da se stječu nove vještine i koriste nove tehnologije što će garantirati svjetlu vinogradarsku budućnost.

Dodjela priznanja

Direktorica Mostarskog sajma, Dalfina Bošnjak, kazala je kako je njihova trajna zadaća, promocija domaćih autohtonih sorti vina žilavke i blatine.

"Mi ćemo priznanja najboljim uručiti drugog sajamskog dana, u srijedu, 3. maja", istakla je Bošnjak, i pozvala sve vinare da dođu na sajamske dane vina.

Podsjetimo, 24. izdanje Međunarodnog sajma gospodarstva u gradu na Neretvi, bit će održano od 2. do 6. maja, a zemlja partner je Izrael. Rezultate ocjenjivanja vina možete pogledati u dokumentu ispod. 


Dokumenti


Tagovi

Ocjenjivanje vina Mostarski sajam Syrah Žilavka Blatina Graševina Bernard Kozina Dalfina Bošnjak


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Mostarski sajam

Rodoč bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 350 194, e-mail: info@mostarski-sajam.com web: http://www.mostar-fair.com/

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]