Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hitna procedura
  • 25.08.2023. 10:30

Šta nova regulativa o vinu donosi proizvođačima, a šta potrošačima?

BiH uvodi međunarodne standarde u oblast proizvodnje vina. Značaj je višestruk za sve!

Foto: Martina K. Antelj
  • 85
  • 45
  • 0

Vijeće ministara BiH je jednoglasno usvojilo Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u Bosni i Hercegovini u novom tekstu, s oznakom "EI" kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s pravnom stečevinom Evropske unije i međunarodnim standardima u toj oblasti. Prijedlog će po hitnoj proceduri biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje. 

Kako je sopćeno, usuglašene su određene tehničke primjedbe u vezi s skraćivanjem roka s 18 na 12 mjeseci za donošenje odgovarajućih pravilnika u toj oblasti te preciznijim definiranjem stupanja na snagu i primjene zakona.

Bolji pristup svjetskom tržištu

Posebno je važno da je ostavljeno dovoljno vremena da se domaćim proizvođačima omogući neometano obavljanje vanjskotrgovinskog prometa na evropskom i svjetskom tržištu i nakon novembra 2024. godine, koji je Evropska komisija odredila kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u BiH u području vina i vinogradarstva sa standardima EU. 

(Foto: Depositphoto/belchonock)

S obzirom na značaj koji taj sektor ima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Vijeće ministara BiH usvajanjem zakona o organizaciji tržišta vina želi osigurati veću konkurentnost i bolji pristup bh. proizvođača evropskim i svjetskim tržištima, uz bolje uvjete za proizvodnju vina, usklađene s europskim standardima. 

Decanter 2023: BiH osvojila četiri zlatne medalje - crvena vina izdominirala

Prijedlogom zakona utvrđuju se načela organizacije tržišta vina u BiH i preciziraju odredbe o proizvodnji grožđa i vina

Uspostava registra

Značajan dio zakona odnosi se na sistemsko uređenje oblasti u vezi s oznakama porijekla i geografskog porijekla te na označavanje, prezentaciju i reklamiranje proizvoda vinarstva, kao i na stavljanje tih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatiziranim vinskim proizvodima i voćnim vinima.

Novi zakon omogućuje uspostavu Vinogradarsko-vinarskog registra, koji predstavlja temelj za oživljavanje i daljnji razvoj tog sektora u Bosni i Hercegovini.

Obistinilo se: Rodilo sijeno, nema grožđa - zato će i poskupjeti

Rješenja predložena u ovome zakonu imat će višestruki pozitivan utjecaj na proizvođače grožđa i vina i njihovu potpunu registraciju za obavljanje djelatnosti, kao i na potrošače koji će imati cjelovit uvid u kvalitetu domaćih vina na tržištu i veću konkurenciju kvalitetnijih domaćih vina, a posebno u odnosu na uvozna vina i grožđe iz drugih zemalja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.


Tagovi

Proizvodnja vina Zakon o organizaciji tržišta vina Vijeće ministara Parlament BiH Proizvođači grožđa Vinogradarsko-vinarski registar


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Broj primarnih korjenčića je specifičan za vrstu strnih žita i zbog toga se može koristiti za determinaciju vrste. Pšenica različitog roka sjetve se razlikuje i na osnovu ovoga pokazatelja. Prema tome, ozima pšenica klija sa tri, a jara sa... Više [+]