Težu godinu, vinogradari ne pamte. Barem ne u posljednjem desetljeću.
U godini kada rodi sijeno, neće biti grožđa i vina, reći će Hercegovci, a ove godine se to i dogodilo. Cijelom širinom Hercegovine, od istoka do zapada, grožđe je stradalo.
Težu godinu, vinogradari ne pamte. Barem ne u posljednjem desetljeću.
U pojedinim regijama, prema riječima Zorana Gačića iz Vinarije "Podrum Tolj", uništeno je i do 70 posto roda. Situaciju, kada je riječ o ovogodišnjim količinama grožđa, ocjenjuje katastrofalnom, no, ono što je ostalo, odličnog je kvaliteta.
"Grožđa je neuporedivo manje nego prošle godine, imali smo nedaće s nevremenom, jer su kiše počele kada je krenulo formiranje bobice i onda je granulo jako sunce, što je utjecali na razvoj bolesti kako plamenjače, tako i pepelnice", kaže Gačić.
Osim bolesti, mnoge vinograde stukao je i grad. Stanje je slično kod svih hercegovačkih vinara. Tako je stradao i onaj sa 5.000 loza Podruma Tolj.
"Srećom u ovom drugom sa 19.000 loza nije toliko, on je dosta dobar. Stanje je svugdje isto, jedino je Vinarija Čitluk uspjela sačuvati vinograde u Žutomisliću", dodaje naš sagovornik.
Očekivano, nakon ovakve godine, najavljene su i više cijene grožđa. Već sada se nagađa da će one ići do 2,50 KM po kilogramu, što je duplo više nego lani, kada su se cijene kretale od marku do 1,25 KM.
"Nažalost cijenu vina formira tržište, imali smo i prošle godine nedaću da je cijena stakla išla nekoliko puta na gore, a cijenu vina nismo dirali. Vinari uvijek idu na neki način u korist svoje štete, ne možete vi prodati bocu vina nerealno više", priča Gačić, pojasnivši da vino koje se pravi ove godine, ozbiljni vinari neće prodavati sljedeće.
Vinovu lozu bi mikrobi mogli zaštititi od klimatskih promjena
"Sada se prodaje vino iz berbe 2019. – 2021., koje su bile i kvalitativno i kvantitativno dobre, sigurno je da će biti blago povećanje cijene, ali da će biti nešto drastično da vinogradari mogu pokriti gubitke koji su nastali u berbi '23., sigurno neće."
Ipak, kako dodaje, gubici nisu toliki da će doći do napuštanja biznisa. Svi koji su ušli u ovaj posao i imaju prihode od vina i rakije, ne odustaju lako.
"Nije to trgovina daskama za meso, pa ćemo prijeći na trgovinu pilićima. Kada imate vinograd tu ste, gdje ste i nema mijenjanja biznisa. To su stvari koje moramo istrpjeti, preživjet ćemo i ovo, valjda će naredna godina biti bolja", zaključuje Gačić.
Tagovi
Autorica