Na tragu otkrića da neke vinove loze nisu pokazivale znakove stresa od talasa vrućine naučnici su proveli eksperiment sa koktelom bakterija iz slane močvare.
Ekstremne vremenske prilike, poput talasa vrućine, prijete vinovoj lozi, grožđu i vinskoj industriji, ali bi mikrobi mogli pomoći da se biljke prilagode novim uslovima, izvještava BBC future.
Činilo se da će vinogradi propasti kada je vreli talas pogodio Portugal. Temperature su tokom dana rasle na užarenih 42ºC. Međutim, sve vinove loze se nisu ponašale jednako, neke su imale "tajno oružje".
Naučnici su izveli eksperiment u uslovima laboratorije koji su oponašali stanje na jugu Evrope. Neke vinove loze su tretirali posebnim koktelom bakterija iz malo vjerovatnog izvora: španske slane močvare. Dok su sve loze bile zalijevane, bile su izložene visokim temperaturama.
Ideja je da biljke koje rastu u ovim slanim močvarama, moraju biti sposobne da se nose sa teškim uslovima. João Carreiras, doktorski kandidat iz nauke o moru i okolišu na Univerzitetu u Lisabonu, izjavio je da biljke u uslovima močvare mogu da izdrže stresove kao što su: salinitet, toplota, zagađenje, teški metali.
Mikrobi koji su povezani sa biljkama su evoluirali kako bi uspjeli u takvom okruženju i mogu imati zaštitini učinak na biljke. Tim je analizirao listove, propuštajući kroz njih jaka svjetla kako bi se pokazala struktura ćelija, što je otkrilo da su vinove loze tretirane drugom bakterijskom kolekcijom jedva pod utjecajem vrućine.
"Očekivali bi oštećenja na ćelijskim zidovima biljke nakon izloženosti visokim temperaturma", kaže Carreiras, "ali za te vinove loze vrlo malo takvih oštećenja je bilo vidljivo."
Utvrđeno je da su biljke čije je korijenje bilo izloženo jednoj grupi bakterija neočekivano dobro prošle, nisu uvenule ili razvile promijenjeno lišće. Jedva da su pokazivale znakove toplotnog stresa u svojim ćelijama. Za njih je izgledalo da se toplotni talas nije desio. Ovo otkriće bi moglo pomoći proizvođačima vina da zaštite svoju vinovu lozu od sve jačih i promjenjivijih vremenskih uslova uzrokovanih klimatskom krizom.
Toplotni stres može učiniti da grožđe koje se koristi u proizvodnji vina postane neugodno gorko, što rezultira neuravnoteženim vinima. Takođe, može doći do propadanja vinograda. Nove tehnologije sekvenciranja DNK su omogućile naučnicima da detaljno analiziraju morske mikrobe, kako bi boli identifikovatii koji bi mogli imati svojstva koja podstiču rast biljaka.
Carreiras dodaje da on i njegove kolege već rade na alternativnim metodama primjene bakterija, od stavljanja u granule koje se mogu dodati u zemljište do manipulacije s vinovom lozom.
Posljednji korak će biti osigurati da je vino pitko i da mikrobi ne izazivaju nikakve neželjene promjene u kiselosti ili nivou šećera, koje bi ugrozile okus grožđa i vina od njega.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera
Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]Tagovi
Autorica