Pretraga tekstova
Agroklimatski uslovi ovog kraja pogoduju uspješnoj vinogradarskoj proizvodnji.
Poljoprivredna proizvodnja u Posavini uglavnom se zasniva na uzgoju ratarskih, povrtarskih i voćarskih usjeva. Takođe, u ovom kraju zastupljeno je i gajenje stoke. Kada je riječ o uzgoju vinove loze, tek par njih ima plantažni uzgoj grožđa.
U Buvkiku kod Brčkog ima savremeni vinograd. A u Podmajevičkim selima vinogradarstvo je takođe zastupljeno. U prošlom vijeku ljudi se nisu bavili uzgojem grožđa, zbog napada filoksere. Prije relativno kratkog vremena, ponovo su se okrenuli vinogradarstvu, kako prenosi RTRS.
"Imamo cilj da u ovom kraju, koji zaista ima dugu tradiciju u vinogradarstvu, a što je evidentirano i u dokumentima, ponovo oživimo tradiciju uzgoja grožđa i pravljena kvalitetnog vina", kaže Dragan Pajić, mještanin Buvkika.
Agrometeorološki i pedološki uslovi dozvoljavaju da se u ovom kraju gaje sorte sovinjon i šardone. Od 100.000 sorti, u ovom kraju gaji se oko 200 njih.
"Sve smo mi analizirali, prije nego što smo se upustili u podizanje zasada. Morali smo da popravimo zemljište, prilagodimo ga klimi, sortama i klonovima i uspjeli smo u tome", ističe prof. dr Dragoljub Žunić, sa Poljoprivrednog fakulteta, u Zemuna.
Vinogradarstvo i vino, neiozostavni su dio života stanovnika ovog mjesta. Ali i prednost jer svojim rodom obogaćuje i omogućuje nova radna mjesta.
"Ovo je zaista dobar posao i pokazatelj, kako ljudi, koji imaju mogućnosti, želje i htjenja, mogu na ovim prostorima da se ostvare. I da stvore dobrobit i za sebe i za one koji su ostali ovdje da žive", rekao je Nikola Lukić, protojerej iz Brčkog.
U ovom posavskom vinogorju ostvaruje se prioritet i cilj od deset hektara vinograda. A plan je iz 40.0000 čokota realizovati proizvodnju od 50.000 boca vina.
Tagovi
Uzgoj vinove loze Vinogradi Uzgoj grožđa Napad filoksere Dragan Pajić Dragoljub Žunić Nikola Lukić
Autor
Više [+]
Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!