Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 11.06.2022. 16:30

Repičin sjajnik se pojavio u cvastima vinove loze - šta činiti?

Imago ove štetne vrste se hrani polenom i ishranom na otvorenim cvjetovima vinove loze i može dovesti do pojave smanjenog broja bobica.

Foto: PIS Vojvodina
  • 119
  • 25
  • 0

Vinova loza, u zavisnosti od sortimenta, nalazi se u fenofazama od početka cvjetanja do punog cvjetanja. Tokom vizuelnih pregleda u susjednoj Srbiji, registrovana je neobično visoka brojnost imaga repičinog sjajnika (Meligethes aeneus).

Repičin sjajnik može da smanji prinos i do 80 posto

Štetočina je zelene do tamnoplave boje. Ženke polažu od dva do šest jaja dnevno u pupoljke veličine od dva do tri milimetra. One izgrizu rupu na pupoljku i ukupno polože 40 do 50 jaja. U povoljnim uslovima može da položi do 250. Na svaki neotvoreni pupoljak ženka polaže jedno do četiri jajeta iz kojih se poslije pet do 10 dana izlegu larve koje se hrane u pupoljku i cvijetu.

Poslije ishrane one prelaze u formu lutke iz koje se oslobađaju odrasle jedinke tokom maja i juna. Odrasle jedinke se hrane na cvjetovima raznog bilja, a već u avgustu odlaze na prezimljavanje ispod opalog lišća i ostataka trave.

Tretiranje se ne preporučuje

Imago ove štetne vrste se hrani polenom i ishranom na otvorenim cvjetovima vinove loze i može dovesti do pojave smanjenog broja bobica (rehuljavi grozdovi). Međutim, primjena insekticida je u periodu cvjetanja zabranjena zbog aktivnosti polinatora, tako da se mjere za suzbijanje sjajnika ne preporučuju. 


Tagovi

Vinova loza Repičin sjajnik Štetna vrsta Cvijet vinove loze Tretiranje štetočina Insekticidi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva