• Šampanjac
  • 22.08.2020. 12:00
  • Francuska

Proizvođači šampanjca smanjenom berbom žele spriječiti pad cijena

Proizvođači su postigli dogovor o smanjenju količine grožđa te će se prikupiti 8.000 kg po hektaru, što je manje za oko 22% u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 10.200 kg/ha, saopštili su u udruženje Comité Champagne (CIVC)

Foto: JumpStory
  • 35
  • 8
  • 0

Francuski proizvođači šampanjca u posljednjem trenutku postigli su sporazum o smanjenju količine grožđa koje će ubrati ove godine dok se pokušavaju oporaviti od kolapsa prodaje uzrokovanog korona krizom.

Nakon što je ovogodišnja berba počela nešto ranije, nakon toplog i suhog vremena, proizvođači su postigli dogovor o smanjenju količine grožđa te će se prikupiti 8.000 kg po hektaru, što je manje za oko 22% u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 10.200 kg/ha, saopštili su u udruženju Comité Champagne (CIVC).

Nedjeljama se raspravljalo o količini koja bi bila dovoljna za tržište. Vodeći proizvođači ovoga pića smanjili su količine na minimum kako bi spriječili pad cijena dok su neki uzgajivači predložili ipak manje smanjenje kako bi iskoristili dobre prinose.

Francuska za ovu godinu prognozira veću proizvodnju vina

Međutim, kako pojašnjavaju iz CIVC-a, količina koja će biti prikupljena prilagoditi će se potražnji. "Ovo je najbolja odluka jer će se tako pomoći proizvođačima grožđa da ostvare prihvatljive prihode, a distributerima da odgovore na potražnju kupaca", rekao je PR tog udruženja. 

Pad prometa zbog pandemije

U sektoru šampanjca ove godine javile su se brojne blokade zbog epidemioloških mjera pri čemu se prodaja jako usporila zbog zatvaranja hotela, kafića i restorana kao i otkazivanja brojnih proslava i društvenih događanja.

CIVC procjenjuje da će se ove godine prodati čak 100 miliona boca, što predstavlja gubitak prometa od 1,7 milijardi evra, piše Reutres.

Nestat će polovina svjetskih vinograda?

Berba je službeno započela ove nedjelje, dosta rano u odnosu na prošle godine, a kao glavni razlog navode se klimatske promjene. 


Tagovi

Šampanjac Francuska Berba Cijene Klimatske promjene Prinosi


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.