Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita loze
  • 17.06.2024. 13:30

Primjena tečnih đubriva u vinogradima - šta treba znati

Idealna su za primjenu kao startna đubriva, a svi hranljivi elementi nalaze se u vodorastvorljivom obliku, pa ih biljke mogu direktno usvajati.

Foto: Depositphotos/lightpoet
  • 100
  • 15
  • 0

Kod nas se zemljište u vinogradima najčešće đubri samo đubrivima u čvrstom stanju, dok se ona u tečnom stanju ponegdje dodaju samo kroz list, uglavnom zbog nadoknade mikroelemenata. Međutim, kako navodi savjetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo Suzana Jerkić, tečna đubriva imaju niz prednosti. Objašnjava kako i na koji način ih možemo primjenjivati.

"Ustanovljeno je da je fertilizaciono dejstvo hranljivih elemenata u tečnim đubrivima veliko i da imaju mnogo prednosti u odnosu na čvrsta. Idealna su za primjenu kao startna đubriva, a svi hranljivi elementi nalaze se u vodorastvorljivom obliku, pa se mogu direktno usvajati (izuzev dijela materija iz suspenzija)", naglašava Jerkić.

Dalje, kaže, mogu se primijeniti na najpovoljnije načine prema zemljištu, zahtjevu biljke, ali i u uslovima bez navodnjavanja ili sa navodnjavanjem.

"Obezbjeđuju najpovoljniju ishranu mikroelementima s obzirom na helatirajuća svojstva u odnosu na metale. Odlični su nosioci stimulirajućih materija i pesticida."

Različite vrste 

Kako dalje pojašnjava, tečna đubriva se prema količini mineralnih hraniva dijele na:

  • azotna đubriva: tečni amonijak, amonijačna voda i azotni rastvori bez pritiska i sa pritiskom;
  • složena đubriva: rastvorena tečna složena i suspenziona tečna složena.

"Pokazalo se da vinova loza može dio hranljivih materija uzimati i kroz list (folijarno) kada se nanese u obliku rastvora. Taj način prihranjivanja efikasan je i pogodan kada treba veoma brzo nadoknaditi neki hranljivi element", kaže ona i dodaje da na ovaj način vinova loza dobija sve hranljive elemente koje uzima i putem korijena, ali se takav način najčešće primjenjuje za unošenje mikroelemenata.

Kako pravilno primijeniti gnojiva na nagnutim i zatravljenim vinogradima?

"Usvajanje elemenata pri folijarnoj ishrani najlakše se odvija preko epidermalnih ćelija iznad lisne nervature, lisnih dlačica, antiklinalnih zidova epidermalnih ćelija i najzad, preko ćelija zatvaračica stoma. S obzirom na to da se sorte vinove loze razlikuju, između ostalog, po veličini i maljavosti lista, sorte specifično reaguju na mineralnu ishranu."

Koje rastvore birati?

Danas postoje fabrički preparati specijalnih đubriva sa makroelementima i mikroelementima, a neki sadrže i stimulativne materije. Ovi preparati koriste se u koncentraciji 0,2-0,4%.

"Rastvor za folijarno prihranjivanje mora biti neutralne reakcije, u suprotnom bi se pojavile ožegotine na lišću. Ne bi trebalo prskati za vrijeme veoma toplog i vjetrovitog vremena. Najpogodnije je oblačno umjereno toplo i umjereno vlažno vrijeme", kaže Jerkić.

Zlatasto žutilo vinove loze može biti pogubno po rod. Evo kako da ga prepoznate i suzbijete

Ukoliko su dani vrlo topli, onda se preporučuje prskanje u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

"Prskanjem mladog lišća postiže se bolji efekat. U toku vegetacije prska se prema potrebi, a najčešće dva do četiri puta, prvi put prije cvjetanja", zaključuje ona.


Tagovi

Zaštita loze Tretiranje vinograda Tečna đubriva Primjena đubriva Suzana Jerkić


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".