Visoke temperature izazivju brže zrenje grožđa i dovode u pitanje vinogradarstvo i vinarstvo
Klimatske promjene i porast temperature imaju sve veći uticaj na uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina. Grožđe dozrijeva brže u kraćem vremenskom periodu, što dovodi do većeg sadržaja šećera, a onda i alkohola, slabijih boja i aroma koje mogu ugroziti karakter vina.
U španskom Institutu za vinovu lozu i vinarstvo (ICVV) u pokrajini La Rioja, naučnici rade na otkrivanju vinove loze otporne na klimatske promjene, izvještava Reuters. Vinogradi su stoljećima formirani tako da bi se dobili čvrsti i aromatični plodovi, a sada se traže loze otporne na zagrijavanje. U budućnosti bi naučna istraživanja mogla postati glavni aspekt proizvodnje vina.
Institut proučava genome najčešće korištenih sorti grožđa u tom regionu. Pablo Carbonell je naučnik koji pomoću digitalne tehnologije prati redove vinove loze u vinogradu. Upravo zelena boja u redovima ukazuje na radikalnu promjenu u genomu lokalnog grožđa što ukazuje na duži ciklus zrenja, kojega vinari sve više priželjkuju, ne samo u Španiji nego i širom svijeta.
Utvrđeno je da se vinove loze stare 35 godina i više, bolje nose s klimatskim promjenama jer su genetski raznovrsnije. Carbonell je rekao da je krajnji cilj laboratorije da osigura da vinari proizvode specifične vinove loze za koje se pokaže da su otpornije na vremenske nepogode.
Ujedinjene nacije su na međuvladinom panelu za klimatske promjene upozorile na rizik suočavanja Evrope s gubitkom proizvodnje zasada zbog vrućine, suše i ekstremnog vremena. Ovogodišnje ljeto je bilo najtoplije u Španiji. Rast temperature je pratilo ranije dozrijevanje, ali i veći sadržaj alkohola u vinima koji se povećao za 1,3 stepena u periodu od 1992 do 2019. godine.
Treba napomenuti da ovaj sjeverni region čini samo 0,7 posto stanovništva, ali proizvodi 21 posto vina. Njegovih više od 500 vinarija godišnje proizvede 350 miliona boca, a neke berbe procjenjuju se na 5.000 eura po boci. Industrija vrijedi oko 1,5 milijardi eura godišnje, što čini 20 posto ekonomije regije.
"Veoma smo zabrinuti zbog klimatskih promjena”, rekao je Inigo Torres, direktor Grupo Rioja, konzorcija koji predstavlja 60 vinarija, koje zajedno čine 80 posto prodaje. Napomenuo je da je berba ove godine počela dvije sedmice ranije od istorijskog prosjeka. Proizvodnja vina je u posljednje četiri godine ispod prosjeka zbog manjka kiše i visokih temperatura, uz pad od 5 do 10 posto što je uzrokovano manjom količinom grožđa.
Direktor ICVV-a José Miguel Martínez Zapater rekao je da je to jedina laboratorija u Španiji i jedna od rijetkih u svijetu koja provodi potpunu molekularnu analizu vinove loze. Iz zgnječenog lišća se izdvaja DNK. Uzorci se uzimaju iz obližnjeg vinograda, koji se koristi kao naučna banka, gdje se loze stare i do 100 godina beru od 1980-ih.
When Spanish genetics researcher Pablo Carbonell spots a green rectangle among the endless grey rows on his computer's screen, it could be good news for winemakers struggling with the impact of a warmer climate https://t.co/vPIq6toh8Y
— Reuters (@Reuters) November 3, 2022
Koristi se tehnika reprodukcije genoma koja omogućava identifikaciju specifičnih mutacija odgovornih za bolesti u ljudskoj populaciji.
"Iste tehnike se primjenjuju i za vinovu lozu, ali tražimo osobine koje ju mogu prilagoditi uslovima okoline."
Martínez Zapater je upozorio da bi visoke temperature mogle zaustaviti proizvodnju vina u dijelovima Španije. ICVV je ove godine počeo da koristi svoje vinograde za eksperimentalnu proizvodnju vina.
I drugi istraživački timovi nastoje da oporave stare sorte s dužim ciklusom zrenja i proučavaju rezultate njihovog ukrštanja. Lokalna vinarija Rhoda, udaljena 60 km, u nadi da će zaštititi svoje zasade od porasta temperatura okrenula se upravo starim sortama. Prošle godine su zasadili novi vinograd s vijugavim redovima koji bolje zadržavaju vodu od kiše u planinskom Salorigu, jednom od najhladnijih gradova La Rioje.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera
Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]Tagovi
Autorica