Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarstvo
  • 04.11.2022. 18:00

Manje vina zbog sušne godine? Što pokazuju prve procjene?

Rekordna suša i vreli talas su uticali na ovogodišnju proizvodnju vina. Koje su zemlje najviše nastradale?

Foto: Maja Celing Celić
  • 59
  • 18
  • 0

U 2022. godini suša i ekstremne vrućine su zahvatile mnoge svjetske vinogradarske regione. Međunarodna organizacija za vino i vinovu lozu (OIV) u svom posljednjem izvještaju piše da će uprkos tome proizvodnja vina biti na nivou sličnom onom zabilježenom 2021. kada je iznosila 262 miliona hektolitara. Ovo je četvrta godina u nizu kako je nivo globalne proizvodnje nešto ispod prosjeka. 

On u posljednjih pet godina iznosi 270 hektolitara. Međutim, predviđa se da će ove godine proizvodnja dostići 260 mil. hl, a temelji se na podacima iz 29 zemalja koje zajedno čine 91 posto svjetske proizvodnje.

Suša ubrzala dozrijevanje grožđa

Proizvodnja i berba ove godine su bile pod snažnim uticajem rekordne suše i ekstremne vrućine. To je ubrzalo dozrijevanje bobica grožđa na globalnom nivou. 

Ove bi godine proizvodnja mogla dostići 260 mil. hl

Globalna opservatorija za sušu objavila je izvještaj u kome se ukazuje da je skoro dvije trećine evropske teritorije u stanju suše ili je bila u pripravnosti zbog toplinskih valova i ekstremno malih padavina. U posljednjih 500 godina ovo je bila najgora suša, a osim Evrope pogođena su područja od istočne Afrike do Kalifornije.

Najpogođenija Španija i Grčka

No, na našem se kontinentu očekuje prosječan obim proizvodnje, dok Italija, Francuska i Njemačka prognoziraju pozitivne rezultate i više vina nego u posljednjih pet godina. Za Italiju se očekuje 50,3, a Francusku 44,2 miliona hektolitara.

Istovremeno, smanjenu berbu i količinu vina očekuju Španija i Grčka, koje su najviše bile pogođene vrelim talasom. Pad proizvodnje od dva posto u Španiji znači da će ova zemlja proizvesti samo 33 mil. hl. Najviše je stradalo vinarstvo u Grčkoj gdje su količine smanjene za 29 posto.


Tagovi

Vinarstvo Proizvodnja vina Vinogradarstvo OIV Berba grožđa Suša


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P