Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere u vinogradu
  • 17.06.2023. 16:30

Kako pravilno primijeniti pinciranje i zalamanje lastara na vinovoj lozi?

Zakidanje zaperaka treba sprovesti čim se na zapercima obrazuje pet do šest listića. Prvo zakidanje je tek poslije završenog cvjetanja, a posljednje pred šarak.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 3.022
  • 195
  • 0

Prekraćivanje zelenih lastara obuhvata dvije mjere koje se primjenjuju u toku vegetacije vinove loze. To su pinciranje, poznato i kao zakidanje zaperaka i zalamanje lastara. Razlikuju se po vremenu izvođenja i dužini odbačenog dijela lastara, a naročito po cilju i postignutom efektu.

Zakidanje zaperaka

Zaperci doprinose boljoj ishrani grožđa, lastara i zimskih okaca. Međutim, oni se ne smiju ostaviti da neprekidno rastu, jer tada mogu da postanu paraziti čokota i da ukoče porast glavnog lastara. Zbog toga se oni zakidaju na tri do četiri lista. Tako zakinuti neće više trošiti hranljive materije za svoj porast već će njihovo lišće proizvoditi hranljive materije i slati ih u grožđe, lastare i okca.

Zakidanje treba sprovesti čim se na zapercima obrazuje pet do šest listića (ne pred i u toku cvjetanja). Prvo zakidanje je tek poslije završenog cvjetanja, a posljednje pred šarak. Zaperci se jače razvijaju kod slabije razvijenih uzgojnih oblika i kratke rezidbe, dok je kod visokih uzgojnih oblika i duge rezdibe njihov razvoj slabiji. Intenzivno se razvijaju ako je primijenjeno oštro pinciranje lastara, a naročito na onima koji rastu uspravno bliže glavnoj osi čokota. Zakidanje zaperaka je nožem ili rukom, a vrijeme potrebno za to je četiri do šest radnih dana po hektaru.

Zalamanje lastara

Redovna je mjera i obuhvata prekraćivanje svih lastara na čokotu i to onda kada oni znatno pređu visinu kolja ili najvišu žicu na špaliru. Na njemu se prilikom zalamanja ostavlja 10 do 16 listova. Izvodi se poslije završenog cvjetanja, ponekad krajem juna, uglavnom u julu ili avgustu, ali najčešće kada mladari prerastu gornju žicu naslona za oko 30 cm i počnu da se povijaju.

Kako izbjeći greške u zalamanju vinove loze?

Prekraćivanje svih lastara čokota izvodi se u vrijeme kad prestane intenzivan rast. U pravilu radi se poslije precvjetavanja vinove loze, odnosno kada lastari prerastu najvišu žicu na špaliru. Rano zalamanje utiče na brojnije izbijanje zaperaka i njihov jači porast, povećanje krupnoće bobica i smanjenje procenta šećera u širi, ono je korisnije za stone sorte. Kasnijim, za vrijeme šarka povećava se procenat šećera u širi, smanjuje se broj zaperaka i podstiče se njihov porast. Ono je bolje za vinske sorte.

U kišnim godinama i vlažnim krajevima ovu mjeru treba izvoditi kasnije i to što kraće. U sušnim krajevima i pri suši, treba ga raditi što ranije i što duže da bi se lastarima obezbijedila dovoljna količina vode. Zalamanje je ručno - makaze ili mehanizovano. Za ručno su potrebna dva do tri radna dana za hektar i najčešće se ponavlja još jednom, kada vršni zaperci dostignu dužinu oko 10 cm.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Zakidanje zaperaka Prekraćivanje lastara Pinciranje Mjere u vinogradu Vinova loza Ručno zalamanje


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.