Propuste u redovnom "pljevljenju" čokota, veoma je štetno nadoknađivati uobičajenim radikalnim augustovskim zalamanjem lastara.
Neblagovremeno obavljena zelena rezidba vinove loze ima niz negativnih efekata u savremenoj vinogradarskoj proizvodnji. Suviše ostavljena zelena masa na čokotu ne samo da umanjuje rodnost, trošeći hranu i vodu na račun grozdova, nego uveliko doprinosi i pojavi sive truleži i ostalih bolesti vinove loze.
Međutim, mnogi vinogradari vjeruju da se propuštene mjere zelene rezidbe mogu ispraviti početkom augusta radikalnim zalamanjem koje će uspostaviti ravnotežu između zelene mase i rodnosti čokota. Ali su u zabludi. Ova radna operacija obavljena u ovo vrijeme - izazvat će suprotan efekat.
Aleksandar Antić, diplomirani inženjer poljoprivrede iz Kruševca kaže da umjesto da se optimalnim i umjerenim zalamanjem zelene mase, hraniva preusmjere prema grozdovima i pospješi njihova ishrana, pretjeranim prikraćivanjem (zalamanjem) vršnih dijelova lastara, postiže se samo pogoršanje uslova ishrane.
"Niskim zalamanjem odstranjuje se velika površina najaktivnijih i asimilatima najproduktivnijih listova, pa se zbog toga smanjuje i hrana u čokotu i grozdovima," Antić.
Vidljive su i druge posljedice. Da bi uz suviše prikraćene lastare i bitno smanjenu najproduktivniju lisnu masu ipak ishranio rod, na čokotima prikraćeni lastari brzo zadebljaju, čime se vegatacija produžava do kasne jeseni. Lastari tako kasne sa sazrijevanjem pa u zimu ulaze neotporni na niske temperature.
Dakle, s obzirom na ozbiljne posljedice na prinos i rodnu sposobnost vinograda, važno je da se ove uobičajene i moglo bi se reći - osnovne greške u zalamanju, u budućnosti ne čine. Pravilno obavljeno zalamanje je kada se na lastaru vinskih sorti grožđa ostavi 14, a kod stonih sorti - 16 listova.
Taj broj listova ostavlja se prilikom ranije obavljenog umjerenog zalamanja, ali ako je pri augustovskom zalamanju narušena ravnoteža između bujnosti i rodnosti čokota, preporučuje se defolijacija, odnosno dodatno skidanje lišća. To podrazumijeva da se pojedinačno uklanjaju najstariji i isluženi listovi na najnižem dijelu čokota, kao i da se uklone suviše bujni jalovaci.
Kada je previše ostavljene zelene mase na čokotima, javljaju se razne bolesti, a najčešće siva trulež ili plijesan grožđa. Nju prouzrokuje gljivica Botrytis cinarea. Osim što smanjuje rod grožđa, bolest nepovoljno utiče i na proces vinifikacije. Gljivica se naseljava u grozdiće u vrijeme ili poslije cvjetanja, nakon koje slijedi poluparazitska zelena i kisela plijesan, kao i treća parazitska faza u vrijeme dozrijevanja grožđa.
Osim obavezne primjene fungicida (botricida) neophodne su i preventivne mjere poput uklanjanja starog lišća, provjetravanje, manje đubrenje azotom... Prskanje botricidima se obavlja tokom vegetacije - poslije cvetanja, u vrijeme zatvaranja grozdića, u vrijeme šarka i omekšavanja bobica i pred samu berbu.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera
Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]Tagovi
Autor