Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena rezidba
  • 06.08.2019. 09:30

Kako izbjeći greške u zalamanju vinove loze?

Propuste u redovnom "pljevljenju" čokota, veoma je štetno nadoknađivati uobičajenim radikalnim augustovskim zalamanjem lastara.

Foto: Depositphotos/phb.cz
  • 378
  • 21
  • 0

Neblagovremeno obavljena zelena rezidba vinove loze ima niz negativnih efekata u savremenoj vinogradarskoj proizvodnji. Suviše ostavljena zelena masa na čokotu ne samo da umanjuje rodnost, trošeći hranu i vodu na račun grozdova, nego uveliko doprinosi i pojavi sive truleži i ostalih bolesti vinove loze.

Međutim, mnogi vinogradari vjeruju da se propuštene mjere zelene rezidbe mogu ispraviti početkom augusta radikalnim zalamanjem koje će uspostaviti ravnotežu između zelene mase i rodnosti čokota. Ali su u zabludi. Ova radna operacija obavljena u ovo vrijeme - izazvat će suprotan efekat.

Grozdovi ostaju bez hrane, a lastari brzo odrvenjavaju

Aleksandar Antić, diplomirani inženjer poljoprivrede iz Kruševca kaže da umjesto da se optimalnim i umjerenim zalamanjem zelene mase, hraniva preusmjere prema grozdovima i pospješi njihova ishrana, pretjeranim prikraćivanjem (zalamanjem) vršnih dijelova lastara, postiže se samo pogoršanje uslova ishrane.

"Niskim zalamanjem odstranjuje se velika površina najaktivnijih i asimilatima najproduktivnijih listova, pa se zbog toga smanjuje i hrana u čokotu i grozdovima," Antić.

Vidljive su i druge posljedice. Da bi uz suviše prikraćene lastare i bitno smanjenu najproduktivniju lisnu masu ipak ishranio rod, na čokotima prikraćeni lastari brzo zadebljaju, čime se vegatacija produžava do kasne jeseni. Lastari tako kasne sa sazrijevanjem pa u zimu ulaze neotporni na niske temperature.

Na lastarima ostaviti od 14 do 16 listova

Dakle, s obzirom na ozbiljne posljedice na prinos i rodnu sposobnost vinograda, važno je da se ove uobičajene i moglo bi se reći - osnovne greške u zalamanju, u budućnosti ne čine. Pravilno obavljeno zalamanje je kada se na lastaru vinskih sorti grožđa ostavi 14, a kod stonih sorti - 16 listova.

Kako pravilno obaviti ljetnu rezidbu vinove loze

Kada se preporučuje defolijacija lišća?

Taj broj listova ostavlja se prilikom ranije obavljenog umjerenog zalamanja, ali ako je pri augustovskom zalamanju narušena ravnoteža između bujnosti i rodnosti čokota, preporučuje se defolijacija, odnosno dodatno skidanje lišća. To podrazumijeva da se pojedinačno uklanjaju najstariji i isluženi listovi na najnižem dijelu čokota, kao i da se uklone suviše bujni jalovaci.

Neprovjetren čokot - siva trulež na grozdovima

Kada je previše ostavljene zelene mase na čokotima, javljaju se razne bolesti, a najčešće siva trulež ili plijesan grožđa. Nju prouzrokuje gljivica Botrytis cinarea. Osim što smanjuje rod grožđa, bolest nepovoljno utiče i na proces vinifikacije. Gljivica se naseljava u grozdiće u vrijeme ili poslije cvjetanja, nakon koje slijedi poluparazitska zelena i kisela plijesan, kao i treća parazitska faza u vrijeme dozrijevanja grožđa.

Crna pjegavost vinove loze - uticaj na prinos i suzbijanje

Osim obavezne primjene fungicida (botricida) neophodne su i preventivne mjere poput uklanjanja starog lišća, provjetravanje, manje đubrenje azotom... Prskanje botricidima se obavlja tokom vegetacije - poslije cvetanja, u vrijeme zatvaranja grozdića, u vrijeme šarka i omekšavanja bobica i pred samu berbu.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Zelena rezidba Vinova loza Zelena rezidba vinove loze Zalamanje zelene mase Aleksandar Antić


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !