Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 07.09.2023. 09:00

Kako odrediti stepen zrelosti grožđa za berbu?

Da bi se dobio određeni kvalitet i tip vina, pravo vrijeme berbe je jedan od najvažnijih uslova.

Foto: Depositphotos/tepic
  • 2.105
  • 156
  • 0

Berba grožđa predstavlja završnu fitotehničku mjeru u tehnologiji gajenja vinove loze. Njen osnovni cilj jeste da se dobije adekvatan prinos i kvalitetno grožđe uz sve prethodno obavljene mjere.
Priprema za berbu obuhvata procjenu prinosa, utvrđivanja najpovoljnije zrelosti, pripremu radne snage, opreme i mehanizacije za utovar i transport onog vinskog iz vinograda do preradnih mjesta ili prijevoz stonog do pakirnica, skladišta i hladnjača.

Da bi se dobio određeni kvalitet i tip vina, kako navodi Alen Predić, viši stručni saradnik u PSSRS, pravo vrijeme berbe je jedan od najvažnijih uslova.

"Najjaču boju s izraženim pepeljkom na pokožici bobice grožđe postiže u svojoj punoj zrelosti, ukus grožđa je veoma sladak, a grožđani sok je pri dodiru ljepljiv", pojašnjava ovaj savjetodavac.

Utvrđivanje zrelosti

Objektivno utvrđivanje stepena zrelosti grožđa i vremena berbe za bilo koju sortu i na bilo kom mjestu, ustvari je određivanje odnosa između sadržaja šećera i vrijednosti titrljivog aciditeta (kiselina) u širi. Za različite namjene korištenja grožđa vinskih sorti treba utvrditi najpovoljnije vrijednosti stepena zrelosti kako bi se od gajenih sorti dobio najbolji kvalitet prerađevina (vina, sokova itd).

Svaki berač ima neke specifične kriterijume (Foto: Depositphotos/dfuentesphotostock)

"Kod stonih sorti, čije grožđe služi za potrošnju u svježem stanju, grožđe se bere neposredno prije potpune zrelosti ili najkasnije kad dostigne potpunu zrelost. Njegova zrelost se ocjenjuje organoleptički na osnovu izgleda i ukusa pri jelu", navodi Predić, dodavši kako svaki berač ima neke specifične kriterijume pri ovoj ocjeni pa je potrebno da se oni ujednače prije početka berbe svake sorte.

Grozdovi, kako dalje pojašnjava, treba da imaju odgovarajući sortni oblik i krupnoću, a bobice da su ravnomjerno raspoređene na ogrozdini, podjednako krupne i obojene i da su ukusne pri jelu.

Besjemene sorte se koriste za jelo u svježem stanju i za sušenje. Njihova berba počinje kada dostignu potpunu zrelost ili neposredno prije toga. Ukoliko se ove sorte koriste za sušenje onda se vrijeme berbe obavlja u fazi suvarka, kada je vrijeme toplo i suho, grožđe se ostavlja dugo na čokotu kako bi se u prirodnim uslovima obavilo prosušivanje i smežuravanje bobica.

Mjerenje šećera

Sadržaj šećera i titrljivog aciditeta (kiselina) vrši se 10 do 15 dana prije berbe na svaka dva do tri dana, a pet do šest dana prije pune zrelosti grožđa mjerenja se vrše svakog dana.

"Postupak se sastoji u tome što se za svaku sortu s različitih mjesta u vinogradu uzme uzorak od 5 kg grožđa koje se izmulja i procijedi kroz platnenu krpu ili gazu pa se u širi odredi sadržaj šećera i titrljivi aciditet", ističe Predić pojašnjavajući da se sadržaj šećera određujemo pomoću širomjera, najčešće Ekslovog ili Babovog, pomoću kojeg se mjeri specifična težina šire pa se iz nje izračunava sadržaj šećera. On se može odrediti i pomoću ručnog refraktometra.

Obistinilo se: Rodilo sijeno, nema grožđa - zato će i poskupjeti

Kod vinskih sorti berba grožđa se obavlja u tehnološkoj zrelosti. Grožđe od kojih se prave sokovi bere se prije potpune zrelosti, to jest prije dostizanja maksimalnog sadržaja šećera u grožđanom soku. Za proizvodnju stonih vina sadržaj šećera u širi treba da bude 16-18 posto, kvalitetnih 19-21 posto, a vrhunskih od 22-24 posto.

"Za specijalna desertna i likerska vina sadržaj šećera u širi treba da iznosi iznad 24 posto, gdje se u tom cilju berba grožđa obavlja u stanju suvarka bobica", zaključuje ovoj stručnjak.


Tagovi

Berba grožđa Stepen zrelosti Sadržaj šećera u grožđu Vinograd Stono grožđe Alen Predić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nebu pod oblake.