Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Michelangelo Satriano
  • 11.02.2024. 09:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Gdje nabaviti vitrine za vino? Italijan Satriano ima odgovor na "čistom hercegovačkom"

Italijan koji već 15 godina živi u Mostaru potpuno se navikao na Hercegovinu i blisko sarađuje sa lokalnim vinarima.

Foto: Selma Mujić
  • 116
  • 32
  • 1

Rođeni Italijan, Michelangelo Satriano već 15 godina je i Hercegovac. Živi u Mostaru, gdje mu se, kako priča za Agroklub, bilo teško navići se na život.

"Dosta su slične Italija i Hercegovina, vrijeme je toplo, sunce, osjećam se kao kod kuće", kaže nam Satriano skoro pa čistim hercegovačkim naglaskom.

Hercegovački vinari imaju iskustvo

Vino i masline, specifični su za obje regije. Michelangelo zbog posla kojim se bavi sarađuje sa lokalnim vinarima, pa podržava i njihovo nastojanje da "na tržište guraju autohtone loze žilavku i blatinu", jer kako kaže, stavljanje akcenta na domaće proizvode je jedini način da se uspije.

Slovenac Žižmond: Kod mene rade Bosanci, a tražim distributere za vino u vašoj zemlji

Sve što je potrebno lokalnim proizvođačima, prema njegovom mišljenju je trud, jer hercegovačkim vinarima, kako naglašava, iskustva ne nedostaje. A, na pitanje koja su vina bolja – diplomatski odgovor:

"Moram biti iskren, najbolje je italijansko vino koje se pije u Hercegovini. Što se tiče maslinovog ulja bolje je italijansko, to znam jer imam svoje masline u Italiji, to jeka manja familijarna proizvodnja, za kuću", kaže nam Satriano.

Vitrine za vino

Za vino često kažu da je jedini ljudski proizvod koji je u savremeno doba postao neuporedivo bolji nego u prošlosti. No, i njegovo čuvanje zahtjeva posebne uvjete. Vinari to dobro znaju, ali kada njihov proizvod ode na tržište, pa stigne u restorane ili naše domove, proizvođač to više ne može kontrolirati.

Nije svejedno gdje ga čuvate i na kojoj temperaturi jer toplina koju generiraju svakodnevne aktivnosti u objektima ubrzavaju proces starenja vina, čineći ga manje prijatnim za konzumiranje. No i za to postoji rješenje, koje se može nabaviti u našoj zemlji.

Dva modela

Porodični biznis ovog hercegovačkog Italijana, "Frigoterm", fokusiran je na proizvodnju rashladnih komora, a među njima i vitrina za vino.

"U zadnjih nekoliko godina smo vidjeli da postoji interes za rashladne vitrine, posebno kod ugostitelja. Imamo i nekoliko vinara s kojima već radimo odavno, oni praktično kupuju vitrine za restorane kako bi ga bolje distribuirali na tržište", pojašnjava nam i dodaje da se vitrine proizvode u Italiji, a prodaju u BiH.

Kako (sa)čuvati vino?

Nama je pokazao dva modela, koji se, kako kaže, razlikuju samo u estetici, jedan je obloženo drvo, a drugi nešto modernija verzija, oba u crnoj boji.

"Što se tiče funkcije sve je isto, dupla temperatura, dvozonska temperatura za crveno i bijelo vino. Imamo u ponudi manje za 37 boca, koji mogu i za kuću da se nabave, potom od 46 boca i veće za 150 i 109 boca", prezentira svoju ponudu.

A kako nabaviti ove vitrine? "Jednostavno", kaže dovoljno je javiti se na kontakate firme u Mostaru.


Tagovi

Vitrine za vino Michelangelo Satriano Rashladne vitrine Frigoterm Vitrine za restorane


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.