Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Guštin
  • 10.02.2024. 10:30

Slovenac Žižmond: Kod mene rade Bosanci, a tražim distributere za vino u vašoj zemlji

Guštin s našeg brda, pod tim motom nudi svoja vina merlot i malvaziju, a prve sorte u ovom vinogradu zasađene su 1898. godine

Foto: Selma Mujić
  • 386
  • 139
  • 0

Slamnati šešir, širok osmijeh i flaša infuzije, ali ne one medicinske, bili su dovoljni da slovenski vinogradar Viljem Žižmond pokupi simpatije na festivalu vina u Sarajevu, održanom protekla dva dana. 

Guštin s našeg brda, pod tim motom nudi svoja vina merlot i malvaziju, a prve sorte u ovom vinogradu zasađene su 1898. godine. Vinogradi se nalaze uz rijeku Vipavu na obodima Biljenskog brda na južnoj strani. Obasjani su suncem sa istoka sve do zalaska iza prekrasnih Biljenovih brežuljaka, koji su najveći slovenački vinograd u komadu i pokrivaju čak 260 ha vinogradarske zemlje. Obrađuju i 5 hektara vinograda u blizini rijeke Vipave na talijanskoj granici.

10 vaših radi za mene

Odmah nakon što smo se predstavili, ljubazni Žižmond nas poziva u posjetu, želim nam pokazati sve što ima, a u Sarajevo je stigao sa nekoliko boca vina, jer ne želi probleme na granici.

U svojim vinogradima zapošljava i 10 radnika porijeklom iz BiH

“Merlot i malvazija, to je poezija, jer mi kod naše kuće nemamo drugoga, šest različitih malvazija i četiri merlota, različite godine, predjeli u vinogradu, tako da mi u jednom restoranu možemo pokriti čitavu liniju, odnosno asortiman", kreće iskusno s predstavljanjem svoje ponude, otkrivši nam da traži distributera u Bosni i Hercegovini. 

Od ratara do rakijaša: Na sajmu vina smo najbolja rakija

Ljudi se po nekoliko puta vraćaju na njegov štand, to mu je, priča nam, znak da ovdje ima mušterija, pa bi dobar zastupnik u BiH sigurno imao posla. Na temu nam spontano dođe i brojnost stanovništva, pa kaže Viljem da je dva miliona Slovenaca, a na našu šaljivu doskočicu da je u toj brojci pola naših (Bosanaca i Hercegovaca), ne ostaje nam dužan. 

"Ja imam 10 vaših koji rade kod mene, a polovina ima slovensko državljanstvo", dodaje.  

Svaka godina je najbolja

Priča nam i kako je 2022. obilježila velika suša, ali da se to malo osjeti na vinima, 2023. je bila malo bolja kao godina, ali su imali veliki grad koji je uzeo oko 60 posto grožđa, no vina nisu slaba. 

"Znate kako kažemo mi vinari, svaka godina je najbolja", zaključuje Žižmond.

Vinjak Infuzija iz Guština

Na stolu primjećujemo i pakovanje s natpisom Infuzija, riječ je o vinjaku koji je u ponudi od 1925. godine. 

Ko se bavio vinogradom 2023. je bila njegova godina

Svako ko želi bolje upoznati zemlju i njene ljude naučit će mnogo iz čaše njenog vina, to je poruka iz Guštin vinarije. Vrata su, kaže nam ovaj ljubazni vinogradar, širom otvorena za sve posjetioce, kako iz BiH tako i drugih zemalja.


Fotoprilog


Tagovi

Vinogradi Guštin Slovenski vinogradi Viljem Žižmond Malvazija Merlot Infuzija Vinjak


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Visoko (BiH), selo Lužnica -Resort u prirodi nastao na inspiraciji umjetničkim djelom Vincenta Van Gogha "Zvjezdana noć" - Resort koji se prostire na 70 hektara sa brojnim sadržajima kao što je brand hotel, kamping, glamping te piknik i eve... Više [+]