Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sarajevo wine fest
  • 09.02.2024. 09:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Ne fali vina na sarajevskom festivalu: Ko se bavio vinogradom 2023. je bila njegova godina

Festival će biti otvoren i danas u 17 sati. Iskoristite priliku da probate neka od najboljih vina iz BiH i regiona

Foto: Selma Mujić
  • 298
  • 68
  • 0

Vinare iz cijelog regiona, ali i izlagače iz Slovenije, Mađarske i Italije, okupio je dvodnevni, 17. Internacionalni festival vina i gastronomije "Sarajevo wine fest 2024", koji je otvoren sinoć. Točilo se vino, isprobavali razni sirevi, masline, domaće delicije, čokolade, pa dobar štimung nije izostao.
Iako je 2023. godina, generalno gledajući bila loša za vinogradare, to se na festivalu nije primjećivalo. I mlada vina, lanjske berbe, već sun a nekoliko štandova. No, kako kažu vinari, nema brige, jer svaka godina je dobra godina.

"Prošla godina je bila godina vinogradara, ko se bavio vinogradom mogao je imati jako dobre rezultate. Specifična godina u kojoj je trebalo jako puno tih ručnih operacija, tako da samo je trebalo raditi", kaže Mladen Fuštar, izvršni direktor Podruma Vukoje, dodavši da je bilo osam zaštita u toku cijele vinogradarske godine.

Već 10 godina se bave ograničenom proizvodnjom 150-170 hiljada boca, i ne planiraju širenje.

"Trebinje ima jako dobru klimu, provjetrenost gdje i nakon kiše, imamo brzo sušenje samog lista, a i zemljište gdje je posađen vinograd nalazi se u isušenom riječnom koritu. Mislim da će vrijeme pokazati da 2023. nije bila tako loša", kaže Fuštar.

Problemi rano krenuli

Problemi su lani krenuli od same cvatnje, pa će za prodaju u Podrumima Tolj, veliku većinu u 2024. činiti berba iz 2022., a onaj spašeni dio od berbe od lani će biti plasiran oko Božića. Nadaju se da će ova godina biti bolja, iako je prava zima, evidentno izostala.

2024. će biti naša godina, kaže Tolj

"Nije dobro, vinogradi su već obrezani, u ovo doba ide i gnojidba, javlja se jedan dio crne pjegavosti, morat će se raditi najmanje dva zimska prskanja koje do sada nije bilo potrebno raditi kada su bili minusi", kaže nam Josip Tolj, vlasnik Podruma Tolj, kazavši da od naredne sedmice počinju i sa zimskom zaštitom.

Širenja za sada neće biti. Mladi nasadi koji su već trebali biti na rodu, režu do zemlje upravo iz razloga što je lani bila jako bolesna godina.

"Jednu godinu moramo preskočiti da bi se vratili u normalu. Ali zato ove godine u punom jeku kreće agroturizam, naše vrijeme tek sada dolazi, do sada je to bilo manje-više poznanstva. Proljeće očekujemo lijepo, barem u podrumu, ako ne u vinogradu", kaže optimistično Tolj.

Od Ždrijepčeve krvi do Muštuluka

U srbijanskoj vinariji Čoka se ne žale, iza nas je kažu, solidna godina, a plan prodaje je ostvaren. Oni su i vlasnici vinarije u Sjevernoj Makedoniji, a po proizvodnji su među prve tri vinarije u Srbiji, odnosno proizvedu pet do šest miliona litara godišnje. I u Bosni i Hercegovini drže lidersku poziciju. Ždrijepčeva krv je i dalje najprodavanije vino u BiH.

"U Bosnu smo plasirali novitet, koji smo izbacili početkom godine, a to je kuhano vino crno i bijelo, kompletno je začinjeno i spremno za konzumaciju, samo se zagrije. Interesantno što imamo u ponudi je i bijelo kuhano vino, koje još na ovim prostorima nije zaživjelo, ali je jako popularno u Sloveniji i Austriji na skijalištima gdje čak više piju bijelo nego crveno", kaže nam Radan Doroški, brend menadžer vinarije Čoka.

Vino za radost

Prisutni su, dodaje u u cijelom svijetu, na svim kontinentima. Od lani su ovdje krenuli i sa paletom vina popularnog naziva Muštuluk.

"Inspiracija je - dobra vijest, pogotovo što je ovdje, ali i u Srbiji odomaćen taj izraz i asocijacija na radost", pojašnjava nam Doroški.

Festival će biti otvoren i danas, a održava se u hotelu "Holiday". Dnevna ulaznica, koja se može kupiti na samom ulazu na "Sarajevo wine fest", košta 40 KM, a najam čaše 10 KM. Počinje u 17 sati i traje do 22h. 


Fotoprilog


Tagovi

Festival vina Sarajevo wine fest Josip Tolj Radan Doroški Mladen Fuštar Podrumi Tolj Vinarija Čoka Podrumi Vukoje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.