Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samouvjereno iz Šurlana
  • 09.02.2024. 15:00

Od ratara do rakijaša: Na sajmu vina smo najbolja rakija

Oko Šurlan rakija dame često prave gužvu, pa nije ni čudo što ih zovu "vinske mušice"

Foto: Selma Mujić
  • 145
  • 29
  • 0

Šljiva, kajsija, viljamovka i dunja iz Šurlana ih nazivaju pićem za "velike i male bogove". Oko izložbenog štanda je uvijek gužva, a dame od njih nikada ne odlaze bez osmijeha, za njih imaju posebne ponude – medovaču ili malinu najradije biraju.

One stalne mušterije, ženskog roda, u šali nazivaju "vinske mušice", jer ih "otjerati" ne mogu, a svojim šarmom zadržava ih Darko Dragić, direktor prodaje Rakije Šurlan iz Srbije.

80 posto vlastita sirovina

Srećemo ga na 17. "Sarajevo Wine Festu", odmah nudi čašicu i sipa po našem izboru piće, želju je, navodno, vidio iz očiju.

"Ovdje je izložena naša komercijalna varijanta rakija, gdje je u pitanju devet okusa rakija, tri likera i jedan pelinkovac", kaže Dragić, a potom nastavlja s predstavljanjem i kaže kako su prvenstveno bili ratari i voćari, a onda postali rakijaši.

Najbolja smo rakija, kaže Dragić

Danas 80 posto sirovine je njihov proizvod, a svjesni su, kaže nam da dok god manipulišu sirovinom, upravljaju i kvalitetom u boci.

"Lakše je raditi s proizvodom koji ne kalira, nego čekati hoće li se prodati voćka na pijaci. Pošto rakija nema roka trajanja, što starija - to bolja, idemo tako već 25 godina. Od kooperanata dokupljujemo dunje i kajsije, i to je onih 20 posto, koje nam zafali", dodaje naš sagovornik.

Na oko 100 hektara bave se ratarstvom, odakle uzimaju sirovinu za žitne alkohole, a koje koriste kao bazu za likere. "Tako da nemate aftertaste, kad popijete naš liker od maline da vam je u ustima malina, a iz stomaka se vrati loza ili šljiva", pojašnjava nam.

Redovni na sajmovima

U ponudi je i medovača, pa smo ga pitali je li imaju i pčele, a Dragić šaljivo pojašnjava kako su ih "istrenirali" da dolaze na njihova polja.

Dame se lijepe "k'o vinske mušice"

"Samo nam je u medu dozvoljeno odstupanje u boji meda iz prostog razloga jer ne možemo pčelu da nagovorimo da nam svake godine daje isti med iako je u pitanju autohtoni, vojvođanski med, baza je jabukova rakija i ono treće nećemo pominjati", navodi direktor prodaje ovih rakija koje dolaze s područja Novi Kozarci iz nama istočno susjedne zemlje.

Ne fali vina na sarajevskom festivalu: Ko se bavio vinogradom 2023. je bila njegova godina

Uvoznik i distributer njihove rakije u BiH je "Džajić commerce", Šurlan od svog partnera očekuje "da ne može glavu dići od narudžbi". Redovni su na sajmovima u BiH, pa nemojte se opirati da probate ako ih sretnete.

U Sarajevu su još večeras, na 17. Internacionalnom festivalu vina i gastronomije "Sarajevo Wine Festu" koji svoj vrata ovog petka otvara u 17 sati.


Tagovi

Rakija Šurlan Darko Dragić Novi Kozarci Džajić commerce Likeri Medovača Sarajevo Wine Fest


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.