• Proizvodnja vina
  • 20.09.2020. 15:00

Francuska proizvela više vina nego lani

Sa 45 miliona hektolitara proizvedenog vina ove godine Francuska bilježi rast za 6% u odnosu na prošlu godinu.

Foto: JumpStory
  • 25
  • 4
  • 0

Francuska proizvodnja vina ove će godine porasti na 45 miliona hektolitara, što je 6% više u odnosu na 2019. godinu kada su na nju negativno uticali teški vremenski uslovi, saopštilo je tamošnje Ministarstvo poljoprivrede.

Berba grožđa započela je ranije u većini vinskih regija, a najranije u regiji Champagne gdje se grožđe bralo već sredinom avgusta. "Razlog tome je proljeće koje je bilo drugo najtoplije u posljednjih 120 godina te relativno blaga zima", navodi se u saopštenju.

Francuska vlada povećala potporu za vinare na 250 miliona evra

Očekivalo se da će ukupna proizvodnja u Champagneu biti veća nego prošle godine, ali količina vina koja nosi službeni naziv šampanjac, opala je za 21% i to na 1,7 mil. hektolitara.

Proizvođači pjenušca dogovorili su se da će ove godine smanjiti količinu grožđa za berbu jer se pokušavaju nositi sa kolapsom prodaje izazvanim korona krizom.

Raste proizvodnja u drugim regijama

Sušno vrijeme podstaklo je ministarstvo da smanji svoja očekivanja za Burgundiju, Beaujolais, dolinu Rhone, centar i jugoistok države, ali taj manjak je više nego nadoknađen većom proizvodnjom u drugim regijama, kojima je kiša prošlog mjeseca pogodovala.

U poznatoj regiji Bordeaux, očekuje se da će proizvodnja biti blizu prošlogodišnje sa 5,4 mil. hektolitara dok se u Bourgogne-Beaujolais bilježi rast od čak 12% i to na 2,1 mil. uprkos padu Pinota.

U Languedoc-Roussillon, do sada najvećoj francuskoj vinskoj regiji proizvodnja je porasla za 7% u odnosu na prošlu godinu i to na 13 mil. hektolitara jer su se vinogradari uspješno borili sa gljivičnim bolestima poput plijesni.

Francuska za ovu godinu prognozira veću proizvodnju vina

Podsjećamo, prošlog mjeseca tamošnje ministarstvo poljoprivrede procijenilo da će ukupna proizvodnja vina u Francuskoj ove godine biti u rasponu od 44,7 do 45,7 mil. hektolitara što je porast za 6 do 8% u odnosu na prošlu godinu i nešto iznad prosjeka te zemlje u posljednjih pet godina.


Tagovi

Vino Francuska Proizvodnja vina Francuska vina


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Tradicionalni 15. po redu poljoprivredni sajam "Jesen u Visokom" zbog COVID19 pandemije je otkazan,... Pročitaj cijelu bilješku »