• Potpore
  • 07.08.2020. 15:00

Francuska vlada povećala potporu za vinare na 250 miliona evra

Država će svoj plan potpore povećati na 250 miliona evra i tražit ćemo da se ta pomoć raspodijeli što je brže moguće jer je novčana pomoć hitno potrebna, izjavio je francuski premijer Jean Castex.

Foto: Jumpstory
  • 41
  • 4
  • 0

Francuska je pojačala financijsku potporu vinogradarima koji su suočeni sa velikim padom potražnje nakon što su zbog pandemije zatvoreni restorani i barovi, a američke carinske tarife ograničile izvoz.

"Država će svoj plan potpore povećati na 250 miliona evra i tražit ćemo da se ta pomoć raspodijeli što je brže moguće jer je novčana pomoć hitno potrebna", rekao je francuski premijer Jean Castex koji se, kako piše reuters, oglasio tokom posjeta vinogradima Menetou-Salon i Sancerre u regiji Loire.

"Međunarodna situacija, zdravstvena kriza i pad izvoza: naš vinski sektor suočava se sa velikim poteškoćama. Državna potpora mora se nastaviti i intenzivirati", napisao je nedavno premijer na svom Twitter profilu.

Prvo su dali 140 miliona evra, a sada povećali iznos

Podsjećamo, u maju je Francuska osigurala 140 miliona evra kako bi se višak vina destilirao u etanol koji će se koristiti za dezinfekcijska sredstva.

Daju 140 milijuna eura potpore za destilaciju vina u etanol

Ipak, te mjere nisu udovoljile zahtjevima sindikata. Francuski nacionalni savez sindikata poljoprivrednika (FNSEA) je očekivao više pa su zatražili ukupno 500 miliona evra pomoći za proizvođače vina, uključujući 260 miliona evra za kriznu destilaciju, čime bi se obuhvatilo oko 3 miliona hektolitara vina.

U junu je tamošnja vlada predstavila dodatnih 30 miliona evra potpore vinskom sektoru, uključujući 15 miliona za pokretanje sheme privatnog skladištenja za destilaciju dva miliona hektolitara viška vina.

Pored utjecaja Covid-19, francuska je vinska industrija pretrpjela američke carine na uvoz koje su uvedene u sklopu trgovinskog spora između Evropske unije i SAD-a zbog subvencija za zrakoplove.


Tagovi

Francuska Potpore Vinari Destilacija vina


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.