Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dalmati
  • 11.02.2024. 16:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Dalmatinci podigli vinograd u Potkozarju: Bolje nam je bijelo vino od hercegovačkog

O uzgoju loze u kontinentalnom dijelu zemlje često se polemiše u Bosni i Hercegovini, a kako za Agroklub kaže Zoran Popović, suvlasnik Vinarije Dalmati, ovdašnja je predrasuda da su vina samo za južne dijelove

Foto: Selma Mujić
  • 947
  • 307
  • 0

U Potkozarju, na desetak kilometara od Banjaluke, smješteni su vinogradi Vinarije Dalmati. Na 250 metara nadmorske visine, južna i jugoistočna dispozicija otvorena je prema dolini rijeke Vrbas sa povoljnom ružom vjetrova i savršenom klimom.

O uzgoju loze u kontinentalnom dijelu zemlje često se polemiše u Bosni i Hercegovini, a kako za Agroklub kaže Zoran Popović, suvlasnik Vinarije Dalmati, ovdašnja je predrasuda da su vina samo za južne dijelove. Austriju, Njemačku i Srbiju, navodi kao primjere zemalja koje imaju super vina u kontinentalnom dijelu, pa zašto ne bismo i mi.

Izaziva Hercegovce?

No, dodaje kako su se vodili studijom sa mostarskog univerziteta koja govori o razvoju vinogradarstva BiH sa dolaskom Austro-Ugara, kada se otvaraju razvojne vinogradarsko voćarske stanice i sorte koje se u tom periodu sade.

Spremaju uzorke za Decanter

"Mi smo to donekle pratili, naravno, razvili smo sa drugim sortimentom i mogu reći da je sjeverozapadni dio BiH savršen za bijela vina, mislim da su naša bijela vina bolja nego hercegovačka, šta god oni mislili o tome, ali su njihova crvena bolja nego naša", kaže Popović.

Trenutno na šest hektara površine u sortimentu imaju rajnski rizling, chardonnay, tamjaniku koja je, dodaje čisto balkanska i popularna, te novu sortu morava koja je eko varijanta, uzgaja se uz minimalnu zaštitu. Godišnje proizvedu između 30 i 40 hiljada litara vina koje trenutno plasiraju u Banjalučkoj regiji. Širenje planiraju, a koči ih visoka cijena zemljišta budući da su smješteni u blizini samog grada.

Najvažniji radovi u vinogradu tokom zimskog perioda

No, ovaj dio BiH trenutno ima oko 14 vinarija, a Popović nam je otkrio i kako su izabrali ime za svoje vino, budući da asocira na Dalmaciju, koja je opet na jugu.

"Ja sam inače iz Šibenika, a moj ortak je iz Benkovca, sve je to Dalmacija, i Bosna je bila dio rimske provincije Dalmacija. Na tom području živjelo je ilirsko pleme Dalmata, od kojih ostalo samo ime, a pošto smo mi iz tog dijela došli u Bosnu, uvezali smo to u naziv Dalmati", kaže naš sagovornik. 

Najobrazovaniji vinograd

Kroz šalu komentira da su najobrazovaniji vinograd: "Imamo tri magistra nauka koji rade, dva asistenta na fakultetu, jedan bivši novinar. Kada je berba tada nas ima više, nešto se okrene – jagnje, riba to je lakši dio posla. Nemamo problema s angažiranjem berača, to je čisti marketing, vinari moraju malo da se potroše, kod nas tokom berbe ode 100 litara vina."

Slovenac Žižmond: Kod mene rade Bosanci, a tražim distributere za vino u vašoj zemlji

Prošlu godinu, kao i većina vinogradara, ocjenjuju lošom. Tokom maja i juna, imali su 40 dana neprestane kiše, što je smanjilo rod za oko 40 posto. Od 2024. imaju velika očekivanja. Svoje uzorke poslat će i na vinska takmičenja, bečko ocjenjivanje "AWC Vienna" te na londonski Decanter koji smatraju velikom stepenicom.

"Ako uspijemo i dobijemo nagradu u Londonu, bit će druga cijena i malo ćemo ići i na druga tržišta", zaključuje na kraju razgovora Popović.


Fotoprilog


Tagovi

Vinarija Dalmati Zoran Popović Potkozarje Uzgoj loze Vinarija u Banja Luci


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Cijene žitarica pale su na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a razlog tomu je izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Cijena pšenice, koja je trenutno 215 Eura po toni, pala je već u petak navečer nakon što... Više [+]