Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje
  • 25.10.2020. 13:30

Zasadili 9 hiljada sadnica za jedan dan širom BiH

Lokalne samouprave moraju se konstantno angažovati na očuvanju naših šuma i zaštiti okoliša, u saradnji sa međunarodnim partnerima, kako bi navedene aktivnosti imale efekta.

Foto: Bigstockphoto/Guas
  • 230
  • 244
  • 0

Ovih dana zasađeno je preko 9.000 sadnica drveća širom naše zemlje. Info centar Evropske unije u BiH organizovao je u saradnji sa volonterima iz "Let’s Do It" tima čak 13 ovakvih akcija.

Da bi navedene aktivnosti imale efekta, lokalne samouprave moraju se konstantno angažovati na očuvanju naših šuma i zaštiti okoliša, u saradnji sa međunarodnim partnerima.

Poslije uspješno odrađenog pošumljavanja, realizovanog na području Dejčići - Bjelašnica, akcija se ubrzo proširila na čitavu Bosnu i Hercegovinu pa su tako ozelenjeni i Sarajevo, Bijeljina, Trebinje, Ljubuško, Zenica, Tuzla, Donji Vakuf, Goražde, Kozarac, Ilijaš, Bosanska Krupa, Fojnica i Stolac.

Značaj šuma u svakom segmentu života

"Ponosni smo na to što smo se udružili iz svih krajeva države kako bi zajedničkim snagama podigli svijest o značaju šuma za dobrobiti svih građana BiH. Svi moraju imati na umu da su šume prirodno bogatstvo planete i da opstanak čovjeka ne bi bio moguć bez njih, iz jednostavnog razloga što nam one daju jedino što je potrebno za život - kiseonik. Takođe, drveće je i važna sirovina u proizvodnji, a djelotvorno je i protiv erozije tla, sprječava klizišta, pravi hlad i mnogim životinjama je jedini dom. Kad god nam se ukaže prilika, trebamo saditi stabla", poručuju iz ovog tima.

Bosanske šume bogate skupocjenim tartufima

U zavisnosti od područja na kojem se sadilo, korištene su različite vrste drveća kao što su četinari, voćkarice i ukrasna stabla. Tako se u Bosanskoj Krupi sadila lipa zbog toga što se veliki broj ljudi u okolini bavi pčelarstvom dok je u Tuzli posađena ukrasna tuja u školskim dvorištima, a u Stocu masline, japanske jabuke, kruške, smokve i mušmule. Organizatori i volonteri pridržavali su se svih potrebnih epidemioloških mjera kako bi kreirali bezbjedne uslove za sve učesnike aktivnosti, piše Klix.ba.

Ogromni su benefiti u samo jednom novom stablu, a sada je Bosna i Hercegovina postala bogatija za 9.350 sadnica. Zemljište je još uvijek toplo pa biljke imaju dovoljno vremena formirati korijenje prije nego što nastupi prava zima, te su odlične prilike da ove sadnice već sljedeće godine postanu čvrste mladice.

Aktivnosti su realizovane u saradnji sa Info centrom Evropske unije u BiH, u okviru Evropske zelene sedmice i dugotrajnih napora EU za unapređenje zaštite očuvanja okoliša.


Tagovi

Pošumljavanje Sadnice drveća Akcija pošumljavanja Značaj šuma Ukrasna stabla Važna sirovina


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić