Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šume BiH
  • 07.05.2020. 16:30

Virtuelni muzej šumarstva ostvario veliki interes posjetilaca širom svijeta

Ovaj projekat ima za cilj da podigne svjest stanovništva, o značaju šuma, ali i njihovom očuvanju, kao jednog od prirodnih bogatstava naše zemlje.

Foto: JumpStory
  • 141
  • 12
  • 0

Šumarstvo je jedna od prvih sistematizovanih privrednih grana u Bosni i Hercegovini, a ovo dokazuju i mnogobrojni pisani tragovi koji su stari i preko 140 godina. 

Šume kao najveći prirodni resurs u državi

Kako bi se podigla opća društvena svijest o važnosti šuma i šumarskom sektoru, nastao je Virtualni muzej šumarstva Bosne i Hercegovine, koji je izgrađen zahvaljujući trudu i upornošću prof. dr Seada Vojnikovića, profesora Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 

Virtualni muzej šumarstva BiH je projekt koji u I fazi ima za cilj da pokuša očuvati samo dvodimenzionalne artefakte vezane, prije svega za šume i šumarstvo kao važnu privrednu granu, ali i za prirodu Bosne i Hercegovine u cjelini, stoji u saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

Veliki interes posjetilaca širom svijeta

U Muzeju možete naći različita polja prikazivanja: šumarske karte i planove, šumarsko obrazovanje u našoj zemlji, uskotračne željeznice u BiH, različite publikacije o prirodi i brojne druge.

Za buduće planove, profesor Vojniković ima namjeru proširiti i poboljšati ovaj Muzej, dopuniti kolekciju temama vezanim za lov, osobama važnim za domaće šumarstvo i prirodu, 3D fotografijama i drugim značajnim predmetima.

Zaštita šuma - pošumili i uklonili 160 vrećica otpada

Statistika posjeta Muzeju u kratkom vremenu od osnivanja portala pokazuje veliki interes posjetilaca širom svijeta, od Indonezije do USA.


Tagovi

Šumarski sektor Privredna grana Virtuelni muzej šumarstva Sead Vojniković Šumske karte Dvodimenzionalni artefakti Domaće šumarstvo


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.