Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje
  • 09.05.2017. 10:00

Zaštita šuma - pošumili i uklonili 160 vrećica otpada

Širom Bosne i Hercegovine, pa i u Zavidovićima, uspješno je sprovedena akcija sađenja drveća i pošumljavanja, kao i čišćenje i očuvanje prirode pod nazivom "Lets Do It- milion sadnica za 1 dan".

  • 461
  • 34
  • 0

Najveće prirodno blago su šume i voda. Da bi naša Planeta bila čista i zdrava moramo održavati prirodna bogatstva. Priroda nam nesebično daje svoje blago i mi se trebamo potruditi da uzvratiom bar dio toga. Svjesni smo zagađenja vode, zemlje i zraka, a trebamo biti i svjesni da je harmonija s prirodom nužni dio svakog čovjeka. U tu svrhu formirana su mnogobrojna ekološka udruženja, koja iskazujući svoju ljubav prema prirodi doprinose boljoj i zdravijoj okolini u kojoj živimo.

Širom Bosne i Hercegovine, pa i u Zavidovićima, uspješno je sprovedena akcija sađenja drveća i pošumljavanja, kao i čišćenje i očuvanje prirode pod nazivom "Let's Do It- milion sadnica za 1 dan".

Međunarodni dan planete Zemlje

Na području Općine Zavidovići akcija je provedena 4. maja, u okviru Međunarodnog dana planete Zemlje, a na čelu akcije je predsjednik Udruženja građana "Sadnice mira" Zavidovići, profesor Milan Šćekić.

Udruženje je dobrovoljno, samostalno, neprofitno, nevladino i nestranačko udruženje građana, koje na načelima razumijevanja i praktikovanja ekološkog, kreativnog, tolerantnog i zdravog odnosa doprinosi promociji edukacijsko-komunikativnog okvira za razvijanje sklada u sebi, sa drugim ljudima i prirodom.

"Mi u Udruženju prvenstveno njegujemo ljubav prema sebi, drugima i drugačijima i prema prirodi. Čuvamo ravnotežu Planete. Učimo nove vještine i pomažemo onima koje volimo i kojima je pomoć potrebna. U biti spajamo tradicionalno i moderno, stoga svaki novi član je dobrodošao da bude naš prijatelj i dio ovog tima", s ponosom je istakao Šćekić.

Brojni volonteri i građani dobrovoljno su se priključili akciji kako bi pokazali i istakli značaj očuvanja Planete. Učešću su doprinijeli i učenici i profesori srednjih i osnovnih škola iz Zavidovića, njih 119 dobrovoljaca. Učesnicima akcije obezbjeđene su plastične vrećice i rukavice, a nakon uspješne realizacije projekta podijeljena je hrana i osvježenje za sve učesnike akcije. Sakupljeno je 160 vrećica otpada koje je odloženo na pet lokacija u gradu.

Saniranje divljih deponija

Ovaj projekat je podržala i svoj doprinos dala Općina Zavidovići, te izdvojila dio sredstava kako bi akcija bila što uspješnija. Dosadašnja praksa i rad na ovoj akciji svodila se na pošumljavanje, čišćenje i sanaciju divljih deponija, te je veliku ulogu pružilo i Šumsko Privredno Društvo Zavidovići. Ove godine radilo se samo na čišćenju zelenih površina.

Kroz ovu akciju građani su poručili kako svakodnevno trebamo raditi na očuvanju zdravlja naše Planete te da svijest o zdravom, ekološki čistom i prihvatljivom treba da dopre do svakog čovjeka ponaosob.


Tagovi

Planeta Zelja Pošumljavanje Čišćenje Lets Do It


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".