• Drvni sortimenti
  • 06.10.2019. 08:00

Utvrđeni kriterijumi, uslovi i način raspodjele drvnih sortimenata

Ukazala se potreba za određenim korekcijama, prije svega uslova i načina raspodjele u odnosu na bonitet preduzeća.

Foto: Pixabay/Didgeman
  • 75
  • 7
  • 0

Vlada Republike Srpske donijela je na posljednjoj sjednici Odluku o utvrđivanju kriterijuma, uslova i načina raspodjele šumskih drvnih sortimenata.

Ovom odlukom utvrđuju se kriterijumi, uslovi i način prema kojima će Javno preduzeće šumarstva "Šume Republike Srpske" a.d. Sokolac vršiti raspodjelu šumskih drvnih sortimenata drvoprerađivačima u Republici Srpskoj.

Primjena ove odluke od 2017. godine značajno je uredila tržište šumskih drvnih sortimenata i omogućila pravičnu raspodjelu sirovine prema objektivnim parametrima, što je podržano od strane poslovne zajednice i javnosti uopšte, a što je u konačnici dovelo do povećanja ukupne vrijednosti proizvodnje i izvoza u oblasti drvne industrije.

Policija upala u dvorište u Karanovcu i otkrila ilegalno posječena stabla

Tokom primjene odluke o načinu raspodjele, ukazala se potreba za određenim korekcijama, prije svega uslova i načina raspodjele u odnosu na bonitet preduzeća i prioritetno utvrđivanje količine sirovine za strateška preduzeća, zbog čega se predlaže donošenje nove odluke koja precizira kriterijume uslove i način raspodjele šumskih drvnih sortimenata.


Tagovi

Drvni sortimenti Šume RS Sokolac


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.