Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 13.04.2020. 16:15
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Ljubinje

U Hercegovini gore šume - vatra se približila okolnim kućama

Opseg vatre je širok tako da kod gašenja požara, pored angažovanih ljudi, jedino može još pomoći najavljivana kiša.

Foto: Depositphotos/ALesik
  • 82
  • 14
  • 0

Hercegovačke šume gore u požarima već skoro dvije sedmice i još se ne nazire smanjenje intenziteta plamena. Naime, vatra aktino gori na 15 zabilježenih lokaliteta, pri čemu je najozbiljnija situacija u opštini Ljubinje. U ovom mjestu, kako se nezvanično procjenjuje, u protekloj nedjelji požarima je bilo zahvaćeno oko 2.000 hektara šume i niskog rastinja.

Prvobitno, požar je izbio 6. aprila, blizu sela Brezov Dol, a zatim se proširio ka zapadu, u pravcu Radmilje i ka selima na području Vlahovića, prema Kapavici i Gradacu. Kako navode iz Vatrogasne jedinice u Ljubinju, dužina požarne linije iznosi oko 15 kilometara, pišu nezavisne.com

Tokom proteklih dana, vatra se bila opasno približila i kućama u okolnim selima. Drugi po intenzitetu požar izbio je u širem području, između sela Ivica i Žabica, gdje je teren dosta nepristupačniji. Prilikom gašenja vatre, pored vatrogasaca angažovani su i šumari ali i okolno stanovništvo. 

Linija vatre velika - najavljena kiša bi pomogla

Požara na neprohodnim terenima bilo je i na području Bileće, gdje su zabilježena tri aktivna. Kako se navodi, za sada imovina stanovnika ovih mjesta nije ugrožena. Takođe i na području Gacka aktivna su tri požara dok u opštini Nevesinje, vatra gori na čak sedam lokacija. Jedan požar gori na obroncima planine Trusine i širi se prema opštini Berkovići. 

Prema svemu navedenom, opseg vatre je širok tako da kod gašenja, pored angažovanih ljudi, jedino može još pomoći prognozirana kiša

U protekla 24 sata ljudskom nepažnjom desila se 23 požara

Podsjećamo da su se ovakve situacije dešavale i u proteklim danima, kada su na teritoriji Republike Srpske u samo jednom danu, evidentirana čak 23 požara. Većinu njih izazvalo je ljudsko neodgovorno postupanje na otvorenom prostoru. 


Tagovi

Hercegovačke šume Požari Gore šume Nepristupačan teren Linija vatre Vatrogasci Šumari Prognozirana kiša


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Neuobičajeno visoke temperature posljednjih mjeseci uslovile su ubrzan rast i razvoj biljaka... #tritikale u fazi vlatanja