Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa drva
  • 07.03.2019. 10:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Olovo

Šumokradica napao lovca - ovaj pucao da se zaštiti?

Kako bi se zaštitio, ali i upozorio kradljivca Elvedina Š., šumar Mevludin Musić ispalio je jedan hitac iz službenog oružja. Na lice mjesta ubrzo je stigla i policija.

Foto: Bigstockphoto/bildlove
  • 315
  • 23
  • 0

Da se ne isplati krasti drva iz šume, ali i da je opasno obavljati posao šumara, dokazao je jučerašnji slučaj u Olovu, gdje je, prema pisanju Dnevnog Avaza, Elmedin Š. napao šumara Mevludina Musića, zaposlenika Kantonalne uprave za šumarstvo, i tom prilikom mu nanio povrede.  

Šumar Mevludin Musić je, obavljajući svoj svakodnevni posao, uočio kako Elmedin Š. krade drva iz šume. Pokušao ga je zaustaviti jer lopov nije reagirao na njegova upozorenja. Musić je, navodno, sjeo u svoje službeno vozilo kako bi uhvatio kradljivca te ga sustigao u mjestu Careva Ćuprija. Tada je lovokradica fizički nasrnuo na šumara i nanio mu povrede

Kako bi se zaštitio, ali i upozorio kradljivca, šumar Musić ispalio je jedan hitac iz službenog oružja. Na lice mjesta ubrzo je stigla i policija. 

"Policajci su nedugo nakon incidenta uhapsili E. Š., obavljen je uviđaj na licu mjesta, ali i poduzete su sve mjere radi utvrđivanja okolnosti koje su dovele do ovog događaja", izjavila je Aldina Alić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. 

Ova situacija žalosti sa više gledišta. Što je primoralo E.Š. da se odluči na ovakav korak? Zašto u situaciji kada ga je šumar upozorio nije odustao od daljnjih radnji nego je došlo do fizičkog napada? Šume Bosne i Hercegovine su bogatstvo koje treba čuvati, a ne ugrožavati i na ovaj način. 

Osim toga, nedavne poplave pokazale su kako je bespravna sječa jedan od razloga zbog kojeg dolazi do erozije tla, zbog čega poplava poprima široke, nezaustavljive razmjere. 

Krivac za poplave? I nelegalna sječa!

Zato budimo odgovorni prema onome što nam je priroda dala. I da se zna, Svjetski dan šuma obilježava se 21. marta pa se nadamo kako ćemo vam idućih dana iz sektora šumarsrtva donositi samo lijepe priče. 


Tagovi

Krađa drva Šumokradica Besprana sječa Mevludin Musić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas