Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 21. mart
  • 05.03.2022. 16:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica

Šta pojedinac može uraditi za planetu - posaditi drvo

Održivo upravljanje šumama i njihovo racionalno korištenje izuzetno je važno za borbu protiv klimatskih promjena i za doprinos prosperitetu i blagostanju sadašnjih i budućih generacija

Foto: Depositphotos/AllaSerebrina
  • 111
  • 44
  • 0

Povodom Međunarodnog dana šuma Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona pozvalo je obrazovne i druge institucije odgovorne za stanje u društvu, a prije svega u šumarstvu, da narednih dana, u okviru svojih mogućnosti, organizuju aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o značaju šuma.

Pozvali su i javnost da 21. mart, Međunarodni dan šuma, obilježe sadnjom sadnica drveća u svojoj okolini ili na neki drugi prigodan način, dajući time svoj doprinos svjetlijoj budućnosti sadašnjih, ali i budućih generacija. S ciljem očuvanja postojećih resursa, Šumsko privredno društvo ZDK Zavidovići svake godine, organizuje akcije pošumljavanja novih površina, kao i akcije provođenja mjera njege na šumskim kulturama koje su ranije podignute. I resorno kantonalno ministarstvo će se uključiti u ovu akciju.

Šume igraju ključnu ulogu u smanjenju siromaštva (Foto: Depositphotos/simply)

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2012. godine proglasila 21. mart Međunarodnim danom šuma, kako bi se obilježavanjem tog dana podigla svijest o njihovoj važnosti. Zemlje se ohrabruju da poduzmu lokalne, nacionalne i međunarodne napore u organizaciji aktivnosti koje uključuju promoviranje brige o šumama, kao što su kampanje sadnje drveća. Tema za ovu godinu je "Održiva proizvodnja i korištenje šuma".

"Kada popijemo čašu vode, zapišemo nešto u svesku, uzmemo lijekove protiv groznice ili izgradimo kuću, nismo uvijek svjesni da uspostavljamo zapravo vezu sa šumama. Ovi, ali i mnogi drugi aspekti našeg života su na ovaj ili onaj način povezani sa šumama", istakli su u pozivu.

Čekajući sistemsko rješenje: Više od 17.000 sadnica za zdravu BiH

Održivo upravljanje šumama i njihovo racionalno korištenje izuzetno je važno za borbu protiv klimatskih promjena i za doprinos prosperitetu i blagostanju sadašnjih i budućih generacija. Šume igraju ključnu ulogu u smanjenju siromaštva i postizanju ciljeva održivog razvoja. Ipak, uprkos svim ovim neprocjenjivim ekološkim, ekonomskim, društvenim i zdravstvenim dobrobitima, njihovo uništavanje u vidu krčenja i nepravilnog korištenja se nastavlja alarmantnom brzinom.

Širenjem znanja o značaju i benefitima održivog gospodarenja i korištenja šuma, doprinosimo boljem razumijevanju značaja šuma uopšte, čime dugoročno stvaramo pretpostavke za bolju i efikasniju zaštitu ovog prirodnog resursa.


Tagovi

Šuma Pošumljavanje Sadnice Zenica Međunarodni dan šuma 21. mart


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁