Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UNDP platforma
  • 19.02.2022. 16:30

Čekajući sistemsko rješenje: Više od 17.000 sadnica za zdravu BiH

Prva sadnja putem digitalne platforme uključivala je lokacije unutar pet regija u BiH – sarajevskoj, banjalučkoj, dobojskoj, konjičkoj i zeničkoj. Za čak 34 lokacije sadnje tokom jesenje sezone 2021. godine preko platforme je kupljeno 17.322 sadnica

Foto: UNDP
  • 198
  • 105
  • 1

Bosna i Hercegovina je jedna od šumom najbogatijih zemalja u Evropi. Ipak, šumsko bogatstvo je pod stalnim pritiscima. Jedan od glavnih su požari - direktna posljedica klimatskih promjena, a nerijetko i ljudske nepažnje, objavio je UNDP
Tako je u avgustu 2021. godine na području Homolja u općini Konjic u svega nekoliko sati izgorjelo više od 150 hektara šume crnog bora, sa stablima starijim od 70 godina.

U sklopu preduzeća Šumarstvo "Prenj" d.d. Konjic postoji i jedinicu za brzo gašenje požara i brzi izlazak na teren. Ipak, kao lokalna zajednica nemaju mogućnost da se sami bore protiv ovih požara.

"Što se tiče požara na području Općine Konjic jako je važno reći da su požari izazvani prije svega nemarom ljudi ili nekad čak i namjerno", kaže Emir Lizde magistar šumarstva, tehnolog projektant u ovom preduzeću.

Preko platforme kupljeno 17.322 sadnica

Smanjenje rizika od prirodnih i drugih nesreća i efekata klimatskih promjena jedan je od fokusa UNDP-a u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, digitalni alat TvojCO2.ba razvijen je tokom 2021. godine kako bi se pojedincima, zajednicama i privatnom sektoru omogućilo direktno učešće u klimatskim akcijama u Bosni i Hercegovini.

Prva sadnja putem ove platforme uključivala je lokacije unutar pet regija u BiH – sarajevskoj, banjalučkoj, dobojskoj, konjičkoj i zeničkoj. Za čak 34 lokacije sadnje tokom jesenje sezone 2021. godine preko platforme je kupljeno 17.322 sadnica.
Ovo novozasađeno drveće će tokom svog života apsorbirati više od 20 hiljada tona ugljen-dioksida i značajno doprinijeti zdravlju ekosistema.

Važnost se ne može precijeniti. Drveće ima vitalnu ulogu ne samo u našim životima, već i u zdravlju cijele planete.

"Lokaliteti planine Ozren su izuzetno ugroženi požarima, ali na svu sreću zadnjih pet godina nismo imali velike. Požari su većinom i uglavnom uzrokovani ljudskim faktorom. Treba skrenuti pažnju stanovništvu da ne loži vatre i da se pridržavaju mjera i propisa koje postavljaju naši radnici u šumi", kaže Aleksandar Lukač, revirni inženjer, ŠG "Doboj".

Promoviranje akcija pošumljavanja podiže svijest građana

Putem digitalne platforme pored online kupovine sadnica drveća koje su javna preduzeća sadila na odabranim lokacijama širom BiH, građanke i građani su mogli izračunati i lične i korporativne emisije ugljen-dioksida.

"Kroz nju je Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju dosegao veći broja kupaca širom BiH. Svakako da svaki vid promoviranja akcija pošumljavanja podiže svijest građana o značaju pošumljavanja i podizanja novih šuma", kaže Ljubica Lukač, tehnički direktor Centra za sjemeni rasad i proizvodnju Doboj.

Do sistemskih i dugoročnih rješenja za bolju zaštitu bh. šuma, ostaje nada da će promjena ovog načina ponašanja i razmišljanja odigrati ključnu ulogu u pozitivnom utjecaju na klimatske promjene kao i prevenciji požara u BiH, te da će buduće generacije biti svjesnije važnosti očuvanja prirodnog bogatstva. Platforma TvojCO2.ba nastavlja svoju misiju u narednom periodu sa povećanim brojem ponuđača sadnog materijala iz cijele Bosne i Hercegovine.


Tagovi

Pošumljavanje Šume Sadnice Emir Lizde Ljubica Lukač Aleksandar Lukač


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁