• Odstrel divljači
  • 16.08.2019. 09:30

Propisan aktivan odstrel divljih svinja

Od odstrijeljenih divljih svinja uzimaće se uzorci koji će u saradnji sa Veterinarskim institutom "Dr Vaso Butozan" biti ispitivani na pojavu afričke kuge svinja.

Foto: Pixabay/260450
  • 108
  • 11
  • 0

S obzirom na pojavu afričke kuge svinja u Republici Srbiji, kao i na pojavu šteta na poljoprivrednim usjevima koje pričinjavaju divlje svinje u Republici Srpskoj, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo jasne akte kojima je propisan aktivan odstrel divljih svinja u svim lovištama, a posebno u lovištima koja graniče sa Republikom Srbijom, izvještava Ministarstvo na službenim stranicama.

Istovremeno, od odstrijeljenih divljih svinja uzimaće se uzorci koji će u saradnji sa Veterinarskim institutom "Dr Vaso Butozan" biti ispitivani na pojavu afričke kuge svinja.

Mjere opreza vezane za afričku svinjsku kugu

Takođe, s ciljem sprečavanja šteta koje pričinjava medvjed širom lovišta Srpske, Ministarstvo poljoprivrede je svim lovištima izdalo obavještenje da se, bez obzira na vrijeme lovostaja, može izvršiti vanredni odstrel medvjeda ukoliko predstavlja neposrednu opasnost po život i zdravlje ljudi, ili imovinu, odnosno ukoliko pričinjava štetu.

Napominjemo da se odstrel ove vrste divljači sprovodi isključivo u skladu sa zakonskim propisima i planskim dokumentima u lovištu.​


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS


Tagovi

Odstrel Divlje svinje Afrička svinjska kuga Štete na usjevima Medvjed


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!