Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Investiranje
  • 23.08.2022. 14:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Potpisan sporazum o izgradnji peletare u Sarajevu - vrijednosti 8,4 miliona KM

"Molimo građane da se ove godine strpe i snađu za grijanje, a već tokom naredne mi ćemo u punom kapacitetu krenuti s proizvodnjom", rekao je ministar Delić

Foto: Vlada KS
  • 180
  • 59
  • 0

Potpisan je sporazum o sufinansiranju izgradnje peletare na području Kantona Sarajevo, između Vlade KS, odnosno Ministarstva privrede i KJP "Sarajevo-šume". Za realizaciju ovog projekta predviđena su inicijalna sredstva u iznosu od 8.457.000 KM, od čega resorno ministarstvo izdvaja 6.370.000 KM, a preduzeće preostalih 2.100.000 konvertibilnih maraka.

Sporazum su potpisali ministar Adnan Delić i direktor ovog preduzeća Samir Omerović, i to nakon što su se stupanjem na snagu novog Zakona o šumama KS, stekli formalno - pravni  uvjeti za pokretanje ovog proizvodnog procesa, odnosno izgradnju prvog javnog pogona u okviru preduzeća.

Javni poziv

Kako je rečeno danas, već su u pripremi i javni pozivi za kupovinu zemljišta i nabavku tehničkog postrojenja za proizvodnju peleta. "Pripremljen je dinamički plan i do kraja ove sedmice, a najkasnije početkom naredne će ići javni poziv za izradu idejnog rješenja, a nakon toga, najkasnije za 15-ak dana, raspisat će se javni poziv i za kupovinu zemljišta", naveo je Delić.

Proizvodnja peleta od naredne godine (Foto: Depositphotos/tchara)

Pojasnio je da se, s obzirom kompleksnost zakona o javnim nabavkama, ne može projicirati kad će sve biti realizirano, te da se sigurno ne može očekivati da proizvodnja krene do početka ovogodišnje sezone grijanja.

"Stoga, molimo građane da se ove godine strpe i snađu za grijanje, a već tokom naredne mi ćemo u punom kapacitetu krenuti s proizvodnjom i plasmanom peleta proizvedenog u našoj kantonalnoj peletari", rekao je ministar.

Sistemske izmjene

Pojašnjavajući svrhu osnivanja ovog proizvodnog pogona, direktor "Sarajevo-šuma" je naveo kako je riječ o najvećem investicionom projektu ovog kantonalnog preduzeća, te podcrtao dugoročne benefite koji se očekuju realizacijom ovog projekta.

"Ovdje nije samo riječ o peletari, već o konverziji izdanačkih degradiranih šuma u visokokvalitetne šume", kaže Omerović, dodavši da su u preduzeću istovremeno napravili niz sistemskih izmjena kako bi se ovaj projekt realizirao kako treba, ali i kako bi gazdovanje šumama uskladili s novim ekološko prihvatljivim tehnologijama.

Šta se mijenja kod prodaje drvnih sortimenata i ljekovitog bilja u KS?

Izmjenama Zakona o šumama, prema riječima Omerovića, Kanton Sarajevo je jedini u Federaciji koji je stekao uvjete da pokrene proizvodni pogon jer je u njega uvršten proizvod, odnosno šumska biomasa, što je osnovni preduvjet da bi kantonalno preduzeće uopće moglo krenuti s ovim vidom proizvodnje.


Tagovi

Pelet Peletara Izgradnja pogona Adnan Delić Samir Omerović Sarajevo šume


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Neuobičajeno visoke temperature posljednjih mjeseci uslovile su ubrzan rast i razvoj biljaka... #tritikale u fazi vlatanja