Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donesena odluka
  • 22.08.2022. 14:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Šta se mijenja kod prodaje drvnih sortimenata i ljekovitog bilja u KS?

Prvi put se uvodi u sistem, ali i obavezu prodaja nedrvnih šumskih proizvoda, te sam način prikupljanja istih iz šuma, odnosno stavljanje pod nadzor ubiranja ljekovitog bilja

Foto: Depositphotos/majorosl66
  • 125
  • 18
  • 0

Vlada Kantona Sarajevo donijela odluku o uslovima i načinima prodaje drvnih šumskih sortimenata i nedrvnih šumskih proizvoda u što prije svega spada ljekovito bilje i zaštićene rijetke vrste bilja. Donošenje ove odluke je jedna od obaveza Ministarstva privrede KS u okviru provođenja novodonesenog Zakona o šumama Kantona Sarajevo.

"Nastojimo uvesti red u oblast iskorištavanja jednog od najvrjednijih prirodnih resursa kojima Kanton raspolaže i to podizanjem stepena zaštite biodiverziteta i ukupnog ekosistema šume, te podići i nivo zaštite privrednika iz oblasti drvne industrije koji posluju na području KS, odnosno prednost pri kupovini drvnih sortimenata drvoprerađivačima s područja KS u odnosu na one koji dolaze iz drugih dijelova države", naveo je kantonalni ministar privrede, Adnan Delić.

Na ovaj način, kako je pojasnio, omogućit će drvoprerađivačima s područja KS lakši pristup sirovinama što će dovesti do povećanja proizvodnje i poslovne aktivnosti. Time će se riješiti i dugogodišnji problem koji je onemogućavao ovdašnjim prerađivačima nesmetanu proizvodnju.

Istovremeno, uspostavlja se i sistem prodaje koji isključuje nezakonite aktivnosti i odlučivanje pojedinca kod izbora kupaca i određivanja cijena, te raspodjelu količina po kupcima što će omogućiti svima jednaku početnu šansu za nabavku drvnih šumskih sortimenata, odnosno onemogućavanje "ekstra-profita" jednog ili više kupaca po osnovu favoriziranja ili privilegija, obezbjeđenje lokalnog stanovništva ogrjevnim drvetom, te razdvajanje administrativnih od ekonomskih funkcija s ciljem što kvalitetnijeg provođenja Zakona o šumama.

"Prvi put se uvodi u sistem, ali i obavezu prodaja nedrvnih šumskih proizvoda, te sam način prikupljanja istih iz šuma, odnosno stavljanje pod nadzor ubiranja ljekovitog bilja, posebno strogo zaštićenih biljnih vrsta o kojima se ne vodi računa i koje se nekontrolirano iskorjenjuju", dodao je ministar.

Odluku možete pročitati u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Drvni sortimenti Ljekovito bilje Zaštićene biljne vrste Adnan Delić Vlada KS Šumski proizvodi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]