Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • šumarski sektor
  • 05.06.2021. 14:30

Pad proizvodnje šumskih sortimenata - ipak visoka tražnja može povećati obim prodaje

U strukturi proizvodnje šumskih sortimenata, najdominantniji su trupci, koji su zastupljeni sa 171.265 metara kubnih četinarskog i 86.881 kubik lišćarskog drveta. 

Foto: Bigstockphoto/visivasnc
  • 69
  • 4
  • 0

Kada je riječ o domaćoj proizvodnji šumskih sortimenata, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u RS je tokom prva četiri mjeseca 2021. godine proizvedeno ukupno 491.531 kubnih metara različitih šumskih sortimenata, što je manje za 13,2 procenta u poređenju sa istim razdobljem prošle godine. 

U strukturi proizvodnje, najdominantniji su trupci, koji su zastupljeni sa 171.265 metara kubnih četinarskog i 86.881 kubik lišćarskog drveta. 

U RS, u analiziranom periodu, prodato je ukupno 456.519 kubnih metara raznih šumskih sortimenata, što je za 7,2 posto manje kada se uporedi prodaja u istom periodu tokom 2020. godine. I u prodaji su najzastupljeniji bili trupci

Iz Udruženja šumarstva i drvoprivrede u Privrednoj komori Republike Srpske smatraju da je uzrok pada obima proizvodnje i prodaje u prva četiri mjeseca ove godine taj su se na početku 2020. bilježili dobri proizvodni rezultati, kao i oni u realizaciji iste, čime je stvorena znatno bolja osnova u odnosu na 2019. godinu, stoji u saopštenju Privredne komore RS. 

Proizvodnja manja nego u 2020. ?

Sekretar ovog udruženja, Lazo Šinik, napomenuo je da aktuelna pandemija korona virusa, koja se na našim prostorima pojavila krajem marta i početkom aprila 2020., nije poremetila domaću šumarsku proizvodnju, a da je odlukama nadležnih institucija RS, vezanih za produženje rokova plaćanja, omogućeno stvaranje nesmetanog lanca snabdijevanja, koji nije bio prekinut ni po cijenu povećanja zaliha. 

Takođe je naglasio da je u prva dva mjeseca tekuće godine ostvarena značajno manja proizvodnja nego u istom periodu lani. U trećem mjesecu evidentirano je izvjesno poboljšanje, da bi u aprilu ponovo došlo do pada proizvodnje. 

U Udruženju očekuju da bi sredinom godine, nivo proizvodnje trebao biti jednak prošlogodišnjem zbog visoke potražnje. Ova situacija dovela bi do intenziviranja obima kako proizvodnje tako i prodaje. 

Šumski plodovi: Nadležni dozvoljavaju ipak dva kilograma dnevno?!

Kako smo nedavno pisali, nadležni su takođe ograničili i prikupljanje šumskih plodova na samo jedan kilogram dnevno, što je izazvalo kritike javnosti pa je u skladu s tim ministarstvo poljoprivrede u Vladi RS izmijenilo Pravilnik o uslovima korištenja i načinu sakupljanja ostalih šumskih proizvoda u šumama i na šumskim zemljištima u državnoj svojini. 

Prema novim izmjenama Pravilnika, fizičko lice ili lokalno stanovništvo, može da sakuplja pomenute plodove za sopstvene (porodične) potrebe, u dozvoljenoj količini do dva kilograma dnevno. Ovim su obuhvaćene gljive, ljekovito bilje, šumsko voće, razna sjemena, grmlje, ukrasno bilje, ali i puževi, gliste ili čak i zmije. 


Tagovi

Šumski sortimenti Trupci Obim proizvodnje Ministarstvo poljoprivrede Šumarska proizvodnja Lazo Šinik Udruženje šumarstva i drvoprerade


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.