Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • šumski plodovi
  • 15.05.2021. 09:45

Šumski plodovi: Nadležni dozvoljavaju ipak dva kilograma dnevno?!

Prema novim izmjenama Pravilnika, fizičko lice ili lokalno stanovništvo, može da sakuplja šumske plodove za sopstvene (porodične) potrebe, u dozvoljenoj količini do dva kilograma dnevno.

Foto: Depositphotos/fotostock32 (ilustracija)
  • 246
  • 600
  • 0

U Republici Srpskoj, u 2020. godini, nadležni su ograničili prikupljanje šumskih plodova na samo  jedan kilogram dnevno, što je izazvalo kritike javnosti pa je u skladu s tim ministarstvo poljoprivrede u Vladi RS izmijenilo Pravilnik o uslovima korištenja i načinu sakupljanja ostalih šumskih proizvoda u šumama i na šumskim zemljištima u državnoj svojini. 

Prema novim izmjenama Pravilnika, fizičko lice ili lokalno stanovništvo, može da sakuplja pomenute plodove za sopstvene (porodične) potrebe, u dozvoljenoj količini do dva kilograma dnevno. Ovim su obuhvaćene gljive, ljekovito bilje, šumsko voće, razna sjemena, grmlje, ukrasno bilje, ali i puževi, gliste ili čak i zmije. 

Plodove šume mogu da sakupljaju i komercijalni sakupljači, ali za njih su propisani posebni uslovi, uz plaćanje naknade od pet odsto od cijene koštanja sirovine na domaćem tržištu. 

Kako piše Capital i preduzeće "Šume Republike Srpske", kao korisnik šumskog zemljišta, u svojini RS, imaju pravo koristiti ostale šumske proizvode, uz nadoknadu od tri odsto od prodajne cijene proizvoda. 

 Ograničenja, iako obilujemo prirodnim bogatstvima ?

Novac koji je prikupljen na taj način, uplaćuje se na poseban račun i predviđeno je da se koristi za revitalizaciju terena sa kojeg su i uzeti navedeni plodovi. 

Podsjetimo, pravila oko sakupljanja šumskih proizvoda nadležno ministarstvo donijelo je krajem prošle godine. Ipak, ova odluka nije naišla na dobar odziv kod stanovništva.  

Mnogi nisu vidjeli svrhu strogih ograničenja jer naša zemlja raspolaže sa velikim šumskim i prirodnim bogatstvima.

U korpu dozvoljeno samo kilogram šumskih plodova dnevno, a šta kažu sakupljači?

Kako smo ranije pisali, pojašnjeno je da će berači i sakupljači šumskih plodova i dalje moći brati gljive, bilje i ostalo, ali će ih firme morati registrovati i dodijeliti im identifikacioni broj, odnosno karticu, koju su oni dužni da posjeduju i pokažu nadležnom licu prilikom kontrole u šumskom gazdinstvu. Ukratko, firme - otkupljivači, dužne su registrovati berače i sakupljače, koji trebaju proći obuku o pravilnom sakupljanju tih proizvoda.

Istaknuto je da će se obuka o pravilnom prikupljanju vršiti kako ne bi došlo do degradacije u ovom staništu i da su za kontrolu zaduženi lugari jer nijedan prirodni resurs nije moguće koristiti bez određene nadoknade prema državi.


Tagovi

Šumski plodovi Ljekovito bilje Revitalizacija terena Berači Sakupljači šumskih plodova Gljive Degradacija staništa


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.