Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukidanje zabrane
  • 09.12.2022. 16:00

Odluka o izvozu peleta upućena Vijeću ministara BiH

Prijedlog je izrađen na osnovu zaključka Vlade RS, koja je zatražila da se domaćim proizvođačima dozvoli izvoz peleta na inostrana tržišta u periodu od 60 dana

Foto: Depositphoto/fotovincek
  • 77
  • 6
  • 0

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputilo je Vijeću ministara BiH na usvajanje prijedlog izmjena Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta. 

Resorni ministar Staša Košarac istakao je da je prijedlog izrađen na osnovu zaključka Vlade Republike Srpske, koja je zatražila da se domaćim proizvođačima dozvoli izvoz peleta na inostrana tržišta u periodu od 60 dana. Izrazio je očekivanje da odluka biti usvojena na sjednici koja bi trebalo da bude održana naredne sedmice. 

"Smatramo opravdanim zahtjev Vlade Republike Srpske i želimo da pokažemo odgovornost prema kompanijama koje se bave vanjskotrgovinskim prometom na način da im omogućimo da u navedenom roku realizuju ugovorene poslove u inostranstvu. Ovim smo ujedno uvažili i iskazane potrebe privredne zajednice", rekao je Košarac. 

Izvoz ograničiti na 50 posto

Naglasio je da je iz entitetske vlade zatraženo i da se, po isteku roka od 60 dana, uvedu ograničenja za izvoz peleta i orgijevnog drveta na način da domaćim privrednim subjektima bude omogućeno da na inostrana tržišta mogu plasirati do 50 posto svojih proizvoda.

Model 50:50 optimalno rješenje, smatra Košarac (Foto: Depositphotos/tchara)

Vijeće ministara BiH nedavno je zadužilo ovo ministarstvo da u okviru svojih nadležnosti i u koordinaciji sa drugim nadležnim institucijima na svim nivoima vlasti, iznađe način za uvođenje izvoznih kvota za određene šumske drvne sortimente i proizvode od drveta, u skladu sa dostavljenim inicijativama entitetskih institucija. 

Nastavak konsultacija

"Naš primarni cilj je da potrebe domaćeg tržišta budu zadovoljene, ali i da omogućimo nastavak vanjskotrgovinskog prometa peletom i ogrijevnim drvetom. Zbog toga smatram da je model 50:50 optimalno rješenje, koje će biti zadovoljavajuće za potrebe naših građana, ali i za privredne subjekte koji se bave vanjskotrgovinskim prometom", rekao je Košarac. 

Uprkos ograničenju - utvrđeno prekoračenje cijene peleta

Dodao je kako će u predstojećem periodu biti nastavljene konsultacije i usaglašavanja sa predstavnicima nadležnih entitetskih ministarstava u cilju donošenja odluke o uvođenju kvota za izvoz peleta i ogrijevnog drveta.  


Tagovi

Pelet Izvoz peleta Cijene peleta Ogrjev Staša Košarac Vijeće ministara BiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]