Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apel građanima
  • 18.03.2022. 10:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Ne palite vatru u blizini šume - predviđene kazne do 1.500 KM

Zakona o šumama Kantona Sarajevo predviđene kazne od 200 do 1.500 KM za osobe koje lože vatru u šumama i na šumskom zemljištu kao i na drugom zemljištu na udaljenosti 150 metara od šume

Foto: Depositphotos/Akelamaugli
  • 117
  • 63
  • 0

Dolaskom proljeća i lijepog vremena očekuje se povećan broj izletnika na planinama i izletištima i vjerovatnoća šumskih požara je značajnija. Nekontroliranim paljenjem korovskog otpada mogućnost nastanka šumskog požara je povećana. 

Uprava za šumarstvo Kantona Sarajevo apelira na vlasnike privatnih parcela koje graniče sa šumom da svojim aktivnostima ne dovedu do požara, u cilju zaštite šuma kao izuzetno vrijednih ekosistema. Naglašavaju da je pravovremena reakcija u inicijalnoj fazi požara veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje vatre.

"Molimo građane da ukoliko uoče šumski požar odmah reagiraju i informišu Profesionalnu vatrogasnu brigadu KS, K.J.P. 'Sarajevošume', Upravu za šumarstvo KS i MUP KS", navedeno je u apelu.

Najvrijedniji resurs

Dodaju da šumski resursi Kantona Sarajevo predstavljaju najvrijedniji prirodni resurs te da su ovi ekosistemi svakodnevno izloženi negativnim uticajima biotskih i abiotskih faktora.

"Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive. Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi mnogo veće štete nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema. U 95 posto slučajeva osnovni uzročnik nastanka šumskih požara je čovjek", istaknuto je.  

Predviđene kazne

Dodaju da su članom 73. Zakona o šumama Kantona Sarajevo predviđene kazne od 200 do 1.500 KM za osobe koje lože vatru u šumama i na šumskom zemljištu kao i na drugom zemljištu na udaljenosti 150 metara od šume.

Mladost Konjica obavila pošumljavanje parka Vrtaljica

Iz Uprave za šumarstvo KS podsjećaju da se vatra u šumi i na šumskom zemljištu treba ložiti samo na mjestima koja su određena i obilježena, uz pridržavanje propisanih uslova i mjera sigurnosti. 


Tagovi

Šume Požari Korov Paljenje korova Čišćenje njiva Uprava za šumarstvo KS


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]