Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprez pri krčenju
  • 13.03.2022. 16:00

Aktivni požari u Čapljini, Konjicu i Jablanici - gori šuma i nisko rastinje

Akcija gašenja je nastavljena i jutros, a vatrogascima pomažu mještani i lovci. Materijalna šteta nije velika, ali je prisutna velika količina dima

Foto: Depositphotos/nirutdps
  • 46
  • 5
  • 0

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona aktivni su požari u region Čapljine, Konjica i Jablanice. Vatrogasci apeliraju na oprez i odgovorno ponašanje prilikom proljetnog čišćenja imanja.

Kako je saopćila Federalna uprava civilne zaštite u Čapljini trenutno gori na području Gabela Polja (šaša) i na Bivoljem Brdu (šuma). Aktivan je i šumski požar koji je izbio u subotu u Konjicu iznad sela Kula, prema Dabića poljanama, a prema izjavi dežurnog operativca u PVP Konjic, vatrogasci ne mogu djelovati zbog miniranosti terena. Požar traje i u općini Jablanica, a koji je u jučer poslijepodne izbio u blizini sela Zlate.

Vatrogasci su, uz pomoć mještana, uspjeli presjeći požarni krak koji je napredovao iznad stambenih objekata, a opasnost za naselje je otklonjena. Navedeno je kako je borba s vatrenom stihijom trajala do kasnih večernjih sati, dok se požarna linija tokom noći popela visoko na strmom i teško pristupačnom terenu.

Oprez pri krčenju imanja - propisane su i kazne

Akcija gašenja je nastavljena i jutros, a vatrogascima pomažu mještani i lovci. Materijalna šteta nije velika, ali je prisutna velika količina dima. Jedna ekipa lovaca i planinara zajedno s Općinskim načelnikom nalazi se na lokalitetu Borova gruda gdje je cilj pokušati presjeći požarnu liniju i spasiti lovačku kuću na Borovoj grudi, stoji u saopćenju.


Tagovi

Požar Jablanica Konjic Čapljina Vatrogasci Šuma Nisko rastinje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]