Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 13.12.2022. 13:30

Ministar Košarac sa predstavnicima Privredne komore FBiH - o peletu i nafti

Zatraženo da se domaćim proizvođačima dozvoli izvoz peleta na inostrana tržišta u periodu od 60 dana.

Foto: MVTEO BiH
  • 109
  • 15
  • 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu predstavnike Privredne komore Federacije BiH, s kojima je razgovarao o aktuelnim privrednim temama i stanju u komorskom sistemu u BiH.

Na stolu se našao i prijedlogu izmjena odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta, koji je Košarac uputio Vijeću ministara BiH. Prijedlog je izrađen na osnovu zaključka Vlade Republike Srpske, koja je zatražila da se domaćim proizvođačima dozvoli izvoz peleta na inostrana tržišta u periodu od 60 dana.

Ukidanje zabrane izvoza

Prijedlog o ukidanju zabrane izvoza peleta podržala je i Područna privredna komora Banjaluka, uvažavajući zahtjeve privredne zajednice i činjenicu da je potražnja smanjena jer su zadovoljene potrebe domaćeg tržišta za ovom sirovinom.

Zadovoljene potrebe domaćeg tržišta za peletom (Foto: Depositphotos/tchara)

"Smatramo da je riječ o opravdanom zahtjevu, jer želimo da izađemo u susret potrebama privredne zajednice. Stoga smo opredijeljeni da izmijenimo odluku o zabrani izvoza peleta na način da kompanijama koje se bave vanjskotrgovinskim prometom omogućimo da u roku od 60 dana realizuju ugovorene poslove u inostranstvu", rekao je Košarac.

Odluka o izvozu peleta upućena Vijeću ministara BiH

Naglasio je kako će se, nakon isteka ovog roka, ići u pravcu uvođenja izvoznih ograničenja na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedenog peleta i ogrjevnog drveta.

Kvalitet goriva

Na sastanku su i zajednički ocijenili da je potrebno definirati standarde i usvojiti odluku o kvalitetu naftnih tečnih goriva, budući da je to jedan od uslova za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.               

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o stanju u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, te naglasili potrebu unapređenja komorskog sistema u BiH. 


Tagovi

Izvoz peleta Ukidanje zabrane izvoza Ogrjevno drvo Staša Košarac Privredna komora FBiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁