Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medvjed zimi
  • 30.01.2019. 12:30
  • Zlatiborski okrug, Zaovine

Medvjedi šetaju Tarom - u blizini granice sa BiH

Fotografija tragova medvjeda nastala je u Zaovinama, u susjednoj Srbiji i to na putu, 300 do 500 metara od Lazića brane.

Foto: Dragan Dimitrijević
  • 152
  • 35
  • 0

Na Facebook stranici "I love Bajina Bašta" objavljena je fotografija tragova medvjeda u snijegu na asfaltu (Dragan Dimitrijević). Dobro upućeni kažu da je riječ o fotografiji, koja je napravljena na Tari i to u Zaovinama, u susjednoj Srbiji, odnosno tek dva kilometra zračne linije od granice sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno oko 5 km od Višegrada. 

"Jeste snimak nastao u Zaovinama i to na putu, jedno 300 do 500 metara od Lazića brane. Iste te tragove sam vidio u zaseoku Lazići. U tom zaseoku ima pet do šest kuća, ali sve osim jedne su vikendice. A zatim se tragovi nastavljaju u zaseoku Jevtići", kaže Marko, mještanin zaseoka Lazići.

U Nacionalnom parku Tara kažu da samo sjeverni medvedi i medvjedi Sjeverne Amerike idu u duboku hibernaciju, dok "naši" medvjedi često zimi ustaju zbog nekih svojih potreba. Prema procjeni u NP Tara ima oko 60 do 70 medveda. 

Treba podsjetiti i na nedavni slučaj pronalaska medvjeđih tragova kod Sanskog Mosta. Naime, prije dvije sedmice je grupu izletnika iz tog grada prestrašili tragovi odraslog medvjeda, u blizini sela Kljevci.

Medvjeda izbjegli u zadnji čas - oko Sanskog Mosta ima ih 15 budnih

Nije rijetkost da medvjedi iz BiH zalutaju u neku od susjednih država, kao što je nedavno bio slučaj u Hrvatskoj pa su se  mnogi našalili kao je i ovaj medvjed na Tari zapravo došao iz Bosne. 

Autor: Zvezdana Gligorijević


Tagovi

Medved Tragovi Tara Zaovine Dragan Dimitrijević