Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medvjed zimi
  • 15.01.2019. 12:30

Medvjeda izbjegli u zadnji čas - oko Sanskog Mosta ima ih 15 budnih

Izletnici su šetajući u okolici sela Kljevci naišli na svježe tragove medvjeda, njegov izmet i mjesto na kojem se valjao.

Foto: Pixabay/skeeze
  • 1.870
  • 362
  • 0

Neki medvjedi, čini se, ne spavaju zimski san. Jedan od njih je i medo iz okolice Sanskog Mosta. Naime, grupu izletnika iz tog grada protekle su nedjelje prestrašili tragovi odraslog medvjeda, u blizini sela Kljevci.

Prema riječima Emira Baručije, odlučili su toga dana prošetati širim područjem sela, kada su u snijegu ugledali tragove velikih medvjeđih šapa, pišu Nezavisne

"Sudeći po njihovoj veličini, bio je to zaista poveliki medo, a prateći njegov trag, naišli smo i na svježi izmet. Također, na snijegu smo uočili mjesto gdje se valjao, pa smo odlučili da ne izazivamo sudbinu i vratimo se natrag prije nego što ga sretnemo", kaže Baručija.

Sekretar Lovačkog društva "Sana" Mesud Aganović kaže kako su medvjeda iz njegove jazbine i zimskog sna vjerovatno izmamili Sunčeve zrake i lijepo vrijeme.

"Samo na tom području evidentirali smo petnaestak medvjeda i radi se o lokalitetu Mrežnica, gdje se nalazi uzgojno područje za divljač. Drugim riječima, tamo je strogo zabranjen lov na svu divljač, a pogotovo medvjeda", kazao je Aganović.

U Lovačkom društvu "Sana" kažu kako se i dalje radi o strogo zaštićenoj životinji čiji se nelegalni odstrel rigorozno kažnjava. Medvjedi su zakonom zaštićeni jer se brojno stanje ove divljači u posljednjih nekoliko decenija neprestano smanjivalo. Međutim, u posljednjih nekoliko godina došlo je do povećanja njihove brojnosti u grmečkim lovištima, pa je u određenim slučajevima ipak dozvoljen lov, ali uz poštivanje brojnih i komplikovanih zakonskih procedura. Iako je uvriježena predstava o tome da medvjedi tokom zime spavaju dubokim snom, lovci kažu kako je to samo djelimično tačno


Tagovi

Medvjed zimi Tragovi Sanski Most Kljevci Lovačko društvo Sana


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]