Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićena divljač
  • 23.06.2022. 16:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Gacko

Krivolovce koji su ubili medvjeda Maglića čeka novčana i kazna zatvora

U Lovačkom savezu su pojasnili da se Zakonom o lovstvu Republike Srpske mrki medvjed tretira kao lovostajem zaštićena divljač

Foto: Depositphotos/ufabizphoto
  • 1.197
  • 79
  • 0

Krivolovac ili više njih kojima bude utvrđena krivica za odstrel medvjeda na Zelengori suočavaju se za zatvorskom kaznom od nekoliko godina, a morat će platiti i novčanu odštetu jer je životinja ubijena tokom lovostaja. Medvjed Maglić, kojem je postavljena prva ogrlica za telemetrijsko praćene u Republici Srpskoj, nezakonito je odstrijeljen prije nekoliko dana na teritoriji lovišta Zelengora kod Gacka.

U Lovačkom savezu su pojasnili da se Zakonom o lovstvu Republike Srpske mrki medvjed tretira kao lovostajem zaštićena divljač, a Naredbom o vremenu lova takvih divljači propisano je da se medvjed može loviti u periodu od 1. oktobra do 15. maja, piše Mondo.ba.

Zabranjen lov

Dakle, period od 15. maja do 1. oktobra je period kada je lov medvjeda zabranjen.

"Odštetnim cjenovnikom propisana je visina naknade korisniku lovišta za štetu pričinjenu putem bespravnog odstrela, i koja za medvjeda iznosi 20.000 KM. Istovremeno, lov divljači za vrijeme lovostaja ili lov divljači bez dozvole za lov, Krivičnim zakonom Republike Srpske definisani su kao kao krivično djelo Nezakonit lov te je propisana kazna zatvora od dvije do osam godina", pojasnili su iz Lovačkog saveza Republike Srpske.

Nosio je ogrlicu za telemetrijsko praćenje (Foto: Centar za životnu sredinu)

Napominju da će se u ovom slučaju, počinilac se suočiti sa djelom koje je okvalifikovano kao nezakonit lov, pa će se protiv njega na osnovu optužnice voditi krivični postupak, nakon kojeg ga čeka kazna propisana krivičnim zakonom, ali i obaveza naknade za pričinjenu štetu korisniku lovišta. 

Mečka Tara

Trenutno se u Republici Srpskoj prati kretanje jednog medvjeda. Nakon Maglića, kojem je 9. maja ove godine stavljena prva ogrlica za telemetrijsko praćenje u Republici Sprskoj, 11. juna, također, na teretoriji opštine Foča, u privrednom lovištu Vrbnica, Interventni tim postavio je i drugu ogrlicu i to na ženku medvjeda, sibolično nazvanu Tara.

Lovci podsjećaju da su strogo, ili stalno zaštićene vrste divljači u Republici Srpskoj su definisane Zakonom o lovstu: vidra, ris, vjeverica, dabar, rode, labudovi, supovi, orlovi, škanjci, sive čaplje, eje, lunje, galebovi, i druge.


Tagovi

Medvjed Maglić Zelengora Krivolov Zaštićena divljač Gacko


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.